Święta Wielkanocne obfitują w tradycje i zwyczaje ludowe. Część z nich jest wciąż kultywowana, a część zanika. Tradycyjnie w czasie tych świąt malujemy pisanki, święcimy pokarmy, zanosimy palemki do kościoła i oblewamy się wodą w lany poniedziałek. Wielkanoc ma również bogate tradycje kulinarne i potrawy, które są charakterystyczne dla tego okresu w roku. Święta Wielkiej Nocy następują po okresie Wielkiego Postu, dlatego też świąteczne dania są obfite, smaczne, a przede wszystkim różnorodne.
Wśród tych dań są takie, bez których nie wyobrażamy sobie Wielkanocy, i które kojarzą nam się wyłącznie z tym wyjątkowym okresem w roku. To przede wszystkim jajka, które są nieodłącznym elementem uroczystego śniadania. Ale na wielkanocnym stole powinny pojawić się także żurek czy barszcz biały, sernik, babka, jajka faszerowane, wielkanocny mazurek oraz pyszny pasztet.
Potrzebne składniki:
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cynamon, cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Rozetrzeć palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka lub miksować składniki mikserem do uzyskania drobnych kawałeczków ciasta. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę lub dalej miksować mikserem aż składniki zaczną się łączyć. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30-60 minut.
Ciasto włożyć pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia, rozwałkować na placek zbliżony do wymiarów formy razem z papierem przenieść ciasto do formy, obciąć niepotrzebny papier. Ciastem wyłożyć spód formy, podziurkować go widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 35 minut do uzyskania złotego koloru. Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Na spodzie rozsmarować powidła śliwkowe i ułożyć bakalie, polać roztopioną czekoladą. Udekorować skórką pomarańczową.
Monika Sadowska
Źródło: www.kwestiasmaku.com