Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Aktualne informacje z działu

Jak wzmocnić odporność organizmu

2023-11-30

Miód

W okresie jesienno-zimowym wzrasta ryzyko infekcji wirusowych. Podniesienie odporności organizmu należy do działań zapobiegawczych, które należy prowadzić. Na odporność organizmu istotny wpływ mają: zdrowe odżywianie — odpowiednio zbilansowana i urozmaicona dieta, aktywność fizyczna, unikanie czynników stresowych, dobry sen.

Odporność immunologiczna to brak podatności organizmu na działanie czynników infekcyjnych.

Na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego wpływ ma wiele czynników środowiskowych, jednym z najważniejszych jest odpowiedni sposób żywienia. Dieta powinna być bogata w warzywa i owoce, dostarczające witamin i mikroelementów. Ważną rolę w podniesieniu odporności odgrywają kwasy Omega-3. Szczególną rolę odgrywają witaminy:

  • Witamina C — zapobiega powstawaniu i wspomaga zwalczanie stanu zapalnego oraz wolnych rodników, które zwiększają ryzyko wystąpienia stanów chorobowych. Bogate w witaminę C są: dzika róża, papryka, czarna porzeczka, natka pietruszki i cytrusy.
  • Witamina D3 — dba o równowagę fizjologiczną i jest immunomodulatorem, zmniejsza skłonność do pojawienia się reakcji alergicznych, ułatwia wchłanianie wapnia, prawidłową pracę układu kostnego. Dobrym źródłem tej witaminy są ryby morskie, np. łosoś, śledź, makrela i olej rybi.
  • Witamina A — jest niezbędna w procesach metabolicznych odpowiedzialnych za utrzymanie właściwej struktury skóry, czyli bariery ochronnej organizmu przed wnikaniem patogenów. Jej niedobór może prowadzić do problemów ze wzrokiem. W witaminę A bogate są podroby, ryby morskie, jaja, sery długo dojrzewające, morele, marchew i natka pietruszki;
  • Kwasy Omega-3 — wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, poziom cholesterolu. Najlepszym ich źródłem są ryby i oleje rybie z makreli, sardynek.

W diecie nie powinno zabraknąć takich produktów jak miód, czosnek, naturalne probiotyki (kiszonki, sfermentowane produkty mleczne, np. kefir, maślanka, jogurt naturalny), zioła (np. czystek, wiesiołek, czarny bez).

W budowaniu odporności niezbędna jest aktywność fizyczna, która mobilizuje pracę układu odpornościowego. Codzienny ruch oraz ćwiczenia zmniejszają ryzyko infekcji i chorób przewlekłych.

Nasz organizm jest narażony na liczne bodźce stresowe. W wyniku sytuacji stresowych w korze nadnerczy produkowany jest hormon stresowy, czyli kortyzol. Jego nadmierna produkcja związana z ciągłym stresem wpływa na działanie komórek odpornościowych — hamuje działanie komórek Th1 odpowiedzialnych za obronę przed wirusami i bakteriami, a tym samym zwiększa podatność naszego organizmu na infekcje.

Istotnym czynnikiem dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego jest sen. Aby był regeneracyjny, czyli przyniósł organizmowi wytchnienie po ciężkim dniu i zapewnił powrót sił witalnych, musi trwać odpowiednio długo — ok. 7-8 godzin.

Kluczowym działaniem wzmacniającym naszą odporność są szczepienia. Dzięki nim nabywamy tzw. odporność czynną — nabytą. Organizm jest pobudzany do samodzielnego wytworzenia przeciwciał przeciwko danemu patogenowi, co sprawia, że odpowiednio na niego reaguje. W okresie jesienno-zimowym wskazane są coroczne szczepienia przeciwko grypie. Szczepienia polecane są także w profilaktyce Covid-19.

Krzysztof Domagała

zdjęcie główne: pixabay.com

udostępnij
do góry