W niedzielę, 20 czerwca br. w Parku Etnograficznym w Tokarni odbył się jubileuszowy, regionalny finał XX edycji Konkursu Ogólnopolskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2021. O tytuł - najlepszy produkt tradycyjny województwa świętokrzyskiego - rywalizowało ostatecznie 37 produktów, wytwarzanych przez lokalnych przetwórców, rolników oraz koła gospodyń wiejskich.
Konkurs oficjalnie otworzyli Andrzej Bętkowski - Marszałek Województwa Świętokrzyskiego oraz Marek Jońca - Członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego, który przedstawił skład Komisji konkursowej. Głos zabrali również Jerzy Pośpiech - dyrektor ŚODR Modliszewice oraz Izabella Byszewska - koordynator krajowego konkursu i prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Podsumowali oni dwadzieścia edycji konkursu i podziękowali pracownikom ŚODR - a szczególnie działu Rozwoju Obszarów Wiejskich - za wkład w identyfikację produktów i przygotowanie finałów regionalnych.
Uroczyste otwarcie konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów w Tokarni
Wydarzeniu towarzyszył kiermasz Jarmark Świętokrzyskie Smaki, na którym można było kupić produkty tradycyjne prosto od producentów, należących do Szlaku Świętokrzyska Kuźnia Smaków oraz Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Było również dużo muzyki ludowej, bo równocześnie odbywał się koncert laureatów konkursu „Jawor - u źródeł kultury”. Jak co roku, swoje stoiska informacyjno-doradcze prezentowały Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT w Kielcach, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Uczestnicy konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"
Komisja konkursowa dokonała oceny produktów, które ze względów sanitarno-epidemiologicznych zgromadzone były w tym roku w 2 obiektach. Pomimo upału, wszyscy, cierpliwie czekali na ostateczne wyniki. W tym roku Komisja była dość zgodna w swoich werdyktach mimo, że było dużo wyjątkowych i wysokiej jakości produktów, jak np. sery, wina oraz tzw. produkty mieszane. Ostatecznie, Komisja wybrała 20 laureatów, przyznając 11 nagród głównych i 9 wyróżnień. Komisja nominowała także pięć produktów do nagrody krajowej „Perła” 2021 spośród laureatów poprzednich edycji konkursu.
Poniżej produkty nagrodzone w tegorocznej XX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2021 .
Nagrody Główne
- Kiełbasa wiejska pieczona
Piotr Brożyna - Produkcja wędlin wiejskich
Porąbki, pow. kielecki
- Kiełbasa wiejska z Bęczkowa
Tadeusz Matuszewski „MAT-MAS”
Bęczków, pow. kielecki
- Ser sandomierski podpuszczkowy „Krzemień Pasiasty”
Mariusz Małkiewicz - „Dziedzic” - Produkcja Serów
Drygulec, pow. opatowski
- Masło Ekstra z Pierzchnicy
Gminna Mleczarnia w Pierzchnicy Sp. z o.o.
Pierzchnianka, pow. kielecki
- Jogurt naturalny ze Strzałkowa
Gospodarstwo rolne Mateusz Łukasik
Strzałków, pow. buski
- Zakamieński ser wędzony
Farma Jaga
Bogucice Drugie, pow. pińczowski
- Miód wielokwiatowy konecki
Sławomir Cichy - Pasieka rodzinna „Cichy”
Miłaków, pow. konecki
- Sorbet truskawkowy z Kunowa
„Dado”
Kunów, pow. ostrowiecki
- Ketchup szydłowski śliwkowy
Agnieszka Wierzbicka-Baxter, Purple Valley Sp.z o.o.
Szydłów, pow. staszowski
- Chleb wiejski
Halina Dobrowolska Piekarnia R. Dobrowolski
Kielce, pow. kielecki
- Wino białe gronowe wytrawne SOLARIS
Ewelina Ptak - Winnica „Złota Wieś”
Złota, pow. pińczowski
Wyróżnienia
- Kiełbasa z gęsiną
Monika Chat-Komoniewska Koło Gospodyń Wiejskich
Topola, pow. kazimierski
- Miód spadziowy
Piotr Skuza - Pasieka„Pan pszczółka”
Wola Malkowska, pow. staszowski
- Pierzga pszczela w miodzie akacjowym
Agnieszka i Krzysztof Bolon - Pasieka Brzezina
Szwagrów, pow. staszowski
- Ocet jabłkowy
Agnieszka Wysocka - Gospodarstwo agroturystyczne „Różane Wzgórze”
Lubania, pow. kielecki
- Konfitura rabarbar z miodem
Aneta Grochowska - „Manufaktura Anety” Gospodarstwo sadownicze A.K. Grochowscy
Wola Żyzna, pow. staszowski
- Chleb żytni na zakwasie „Kunowiaczek”
Dariusz i Jolanta Ożdżyńscy - Piekarnia „Majka
Kunów, pow. ostrowiecki
- Piwo „Czas”
Aurore Strapart Browar
Kurozwęki, pow. staszowski
- Cieżniówka marynowana
Stefania Golenia
Kowala, pow. kielecki
- Smarówka z kaszy jaglanej z pieczonym kurczakiem i warzywami po Sadłowsku
Jadwiga Bakalarska Koło Gospodyń Wiejskich w Sadłowicach
Sadłowice, pow. opatowski
Produkty nominowane do nagrody krajowej konkursu NKD „PERŁA 2021”
- Kiełbasa klonowska hycowana
DEF Dariusz Furmańczyk
Klonów, pow. skarżyski
- Ser podpuszczkowy z Pakuł
Serowarnia Pakuły - Aneta i Jan Król
Pakuły, pow. konecki
- Miód fasolowy
Gospodarstwo Pasieczne Mateusz Zygmunt
Łążek, pow. sandomierski
- Pan Paweł - piwo z Kurozwęk
Aurore Strapart Browar
Kurozwęki, pow. staszowski
- Szydłowianka śliwka w czekoladzie
Agnieszka Wierzbicka - Baxter PURPLE VALLEY Sp.zo.o.
Szydłów, pow. staszowski
Laureaci pierwszych miejsc otrzymali nagrody rzeczowe z rąk marszałka Województwa Świętokrzyskiego. Fundatorami nagród-wyróżnień były instytucje pracujące na rzecz rolnictwa, współpracujące z ŚODR Modliszewice przy promocji żywności regionalnej, tj.: Jednostka Certyfikująca PNG Sp. z o.o. Cisów, Świętokrzyska Izba Rolnicza, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Kielcach.
Wręczenie nagród w konkursie NKD 2021
Fundatorzy nagród w konkursie NKD:
- Marszałek Województwa Świętokrzyskiego
- Jednostka Certyfikująca PNG Sp. z o.o. Cisów,
- Świętokrzyska Izba Rolnicza
- Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
- Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski
- Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział terenowy w Kielcach
- Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Jolanta Krupa