Śliwka szydłowska jest szczególnie popularna przed Bożym Narodzeniem. Stanowi składnik wigilijnych i świątecznych potraw. Dziś już trudno wyobrazić sobie bez niej na przykład wigilijny kompot, czy bigos…Śliwka szydłowska odniosła zwycięstwo w konkursie NKD w 2004 r., jest także laureatem prestiżowej nagrody Perła w 2005 r., a w 2010 r. otrzymała znak Chronione Oznaczenie Geograficzne. Niestety, przez 10 lat żadne gospodarstwo sadownicze nie poddało się certyfikacji i nie mogło używać tego prestiżowego znaku dla swych śliwek.
Agnieszka Wierzbicka-Baxter
Zmieniła to Pani Agnieszka Wierzbicka-Baxter, o czy poinformowała na stronie internetowej sklepu - Stolica Śliwki (stolicasliwki.pl):
Z wielką przyjemnością informujemy Państwa, iż ŚLIWKA SZYDŁOWSKA pochodząca z naszego gospodarstwa przeszła kontrolę zgodności procesu produkcji z zarejestrowaną specyfikacją i uzyskała prawo używania oznaczeń i symbolu Chronionego Oznaczenia Geograficznego - certyfikat nr PRT/0490/20, PRT/0491/20.
Śliwka Szydłowska została wpisana przez Komisję Europejską do rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych w dniu 30.10.2010. Rozporządzenia Rady (WE) NR 510/2006. Obszar geograficzny produkcji Śliwki Szydłowskiej obejmuje gminę Szydłów (108 km2), położoną w powiecie staszowskim, w województwie świętokrzyskim.
ŚLIWKA SZYDŁOWSKA jest suszona i podwędzana metodą tradycyjną w suszarniach opalanych drewnem liściastym - opakowanie 1 kg / cena za 1kg. Śliwka z pestką znacznie dłużej zachowuje smak i aromat. Owoc zamknięty w skórce można przechowywać w suchym i chłodnym miejscu nawet do dwóch lat. Suszenie owoców metodą tradycyjną na tak zwanych „laskach”, jest najstarszą metodą przetwarzania i przechowywania owoców. Dzięki lekkiemu posmakowi dymu uzyskanego w trakcie procesu suszenia, śliwka może być długo przechowywana i nie wymaga stosowania konserwantów. Produkt 100% naturalny.
Cenne właściwości suszonych śliwek
Śliwki suszone mają wiele cennych właściwości - regulują trawienie, wzmacniają kości, dzięki jednoczesnej zawartości witaminy A i rzadko występującej w owocach witaminie E, uznawane są za cenne przeciwutleniacze. Zawierają tak ważne składniki mineralne jak potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Śliwki mają sporo witamin z grupy B, dlatego od wieków cieszą się opinią owoców wpływających kojąco na układ nerwowy i poprawiających samopoczucie. Działanie antyoksydacyjne wzmagają w śliwkach, szczególnie w ich ciemnych odmianach, polifenole, w tym katechiny i kwas chlorogenowy. Dzięki tym związkom dieta obfitująca w śliwki ma działanie antynowotworowe oraz przeciwmiażdżycowe. Razem z kwasami organicznymi, winowym i jabłkowym zawarte w owocach śliwek pektyny działają jak miotła na przewód pokarmowy i gromadzący się w komórkach tłuszcz oraz cholesterol.
W związku z powyższym drzwi na krajowe i europejskie rynki zbytu dla śliwki szydłowskiej zostały otwarte! To wielka promocja dla miasta Szydłów oraz dla całego województwa świętokrzyskiego.
Justyna Żak-Wójcik
Certyfikowaną ŚLIWKĘ SZYDŁOWSKĄ kupisz na stronie www.stolicasliwki.pl, zamawiając mailowo lub telefonicznie +48 797 355 094.
Zapraszamy także do zapoznania się z ofertą firmy na Świętokrzyskim e-bazarku: https://www.swietokrzyskiebazarek.pl/producent/215,agnieszka-wierzbicka-baxter