Jedną z atrakcji tegorocznego Dnia Otwartych Drzwi ŚODR w Modliszewicach (25 czerwca 2023) był jarmark żywności tradycyjnej i regionalnej, podczas którego producenci żywności funkcjonujący w ramach szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków® oferowali certyfikowane produkty tradycyjne charakterystyczne dla regionu świętokrzyskiego.
Wśród oferowanych produktów znalazły się m.in. soki owocowe od państwa Kotów z Bielin, wina z Winnicy Fodymskich ze Szczaworyża, miody od Rafała Zacharskiego z Małyszyna Dolnego, miody z Gospodarstwa Pasiecznego Sławomira Surdego z Mirca, ciasta oraz wyroby garmażeryjne od Małgorzaty Zacharskiej „Wanilia i Migdały”, przetwory z ryb z Gospodarstwa Rybackiego Stawy od Piotra Suchonia, przetwory z Jacentowskiej Piwniczki Anny Bojek z chrzanem świętokrzyskim na czele, opatowska krówka mleczna z OSM w Opatowie oraz inne produkty z oferty Świętokrzyskiej Kuźni Smaków i nie tylko.
Dzień Otwartych Drzwi w Modliszewicach był doskonałą okazją by zakupić produkty nagradzane w konkursach wojewódzkich Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów, jak również nagrodzone najwyższymi laurami - nagroda „Perła”, czy też wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dziękujemy wystawcom oraz konsumentom, że byli tego dnia z nami podczas święta naszego Ośrodka.
Do zobaczenia za rok!
Monika Sadowska