12 sierpnia br. na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Chrobrzu (powiat pińczowski) odbył się etap wojewódzki VIII edycji Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Bitwa Regionów”. Konkurs organizowany jest przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przy współpracy z Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasą Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
Do rywalizacji przystąpiło 12 Kół Gospodyń Wiejskich, które zwyciężyły w zmaganiach powiatowych. Zadaniem uczestników było zaprezentowanie przygotowanej na bazie dawnych receptur potrawy a członkowie komisji konkursowej degustowali i oceniali każdą z nich.
Poniżej przedstawiamy uczestników oraz wyjątkowe konkursowe dania:
Komisja konkursowa złożona z 4 członków, której przewodniczył kucharz Mariusz Bezak wyłoniła 3 laureatów i przyznała 1 wyróżnienie:
1 miejsce
Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Tarczku
2 miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich Czerwona Malina w Kiełczynie
3 miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich w Milczanach
Wyróżnienie
Koło Gospodyń Wiejskich w Bejscach
W trakcie wydarzenia swoje stoisko promocyjno - infromacyjne miał także Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach a doradcy z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Pińczowie odpowiadali na wszelkie pytania uczestników wydarzenia.
Zwycięscy etapu wojewódzkiego wezmą udział w ogólnopolskim finale by powalczyć o nagrodę główną jaką jest nagroda pieniężna oraz wyjazd przedstawicieli KGW na zagraniczne targi rolno-spożywcze odbywające się na terenie Unii Europejskiej, na których swoje stoisko będzie miał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Gratulujemy i życzymy zwycięstwa w finale
Regina Kobierska