Wyroby kuchni regionalnych w Polsce są bardzo zróżnicowane i odznaczają się niezwykłym bogactwem smaków. Są one ważnym składnikiem dziedzictwa kulturowego. Sposoby wytwarzania tradycyjnych potraw, przetworów i produktów powinny być popularyzowane i chronione. Służą temu między innymi konkursy, wyróżnianie ich w jadłospisach gospód i restauracji oraz oznaczanie znakami jakości i pochodzenia. W kuchni tradycyjnej dużą rolę
Szlakiem tradycji kulinarnychNarodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłasza konkurs na przepis kulinarny z wykorzystaniem żywności uchronionej przed wyrzuceniem lub pozostałej z innego posiłku. Konkurs objęty został honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
„Przednówek. Kiedy gotuję, to nie marnuję” - konkurs na przepis dla kół gospodyń wiejskichPolska Federacja Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne” przystąpiła do realizacji projektu pod nazwą „Wirtualne targi” w ramach kampanii „Odpoczywaj na wsi” Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
"Odpoczywaj na wsi" - ministerstwo zaprasza do udziału w Wirtualnych TargachCo pewien czas do działu rozwoju obszarów wiejskich napływają zapytania od przedstawicielek kół gospodyń wiejskich funkcjonujących na tzw. starych zasadach. Co dalej z ich organizacją? Czy takie koło może dalej funkcjonować, gdy we wsi jest nowe koło? Jak zlikwidować koło? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań, w poniższym artykule.
Nowe i stare koła gospodyń wiejskich - zasady funkcjonowaniaW związku z sytuacją epidemiologiczną na terenie kraju, tegoroczna, XX edycja konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy województwa świętokrzyskiego, została odwołana.
Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" odwołanyW związku z zaistniałą na terenie kraju sytuacją spowodowaną epidemią COVID-19, tegroroczna, XVII edycja konkursu wojewódzkiego pn.: „Piękne i bezpieczne gospodarstwo agroturystyczne”, nie odbędzie się w zaplanowanym terminie.
Konkurs "Piękne i Bezpieczne Gospodarstwo Agroturystyczne" - zmiana terminuProducenci produktów tradycyjnych funkcjonujących pod szyldem Świętokrzyskiej Kuźni Smaków to w dużej części rolnicy prowadzący sprzedaż swoich produktów (również w miejscu ich wytwarzania) oraz drobni rzemieślnicy branży spożywczej, których łączy wspólna idea - ochrona dziedzictwa kulinarnego regionu świętokrzyskiego oraz jego promocja.
Wspierajmy producentów produktów tradycyjnych Świętokrzyskiej Kuźni SmakówGotowanie na parze to najzdrowszy sposób przyrządzania posiłków. Jest popularną i nowoczesną metodą gotowania. Pozwala zachować najwięcej witamin i składników mineralnych zawartych w warzywach oraz mięsie.
Jak gotować, aby zachować najcenniejsze składniki?Takie i podobne tytuły coraz częściej można znaleźć przeglądając strony internetowe poświęcone świętom wielkanocnym. Nikt nie myśli o pieczeniu mięs i wędzeniu szynek, babach i mazurkach czy faszerowanych jajach. O lanym poniedziałku nie wspomnę.
„Wielkanoc, jakiej nie było”Bezpieczeństwo konsumenta jest celem nadrzędnym - taka podstawowa zasada znalazła się w Kodeksie Etyki Żywnościowej, który został podpisany 18 marca 2020 roku przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego oraz delegata Konferencji Episkopatu ds. Polskich Przetwórców Żywności biskupa Piotra Sawczuka i przewodniczącego Sekcji Przemysłu Spożywczego Polskiego Forum ISO 9000 Janusza B. Berdowskiego.
Kodeks Etyki Żywnościowej