Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje i porady/Rozwój obszarów wiejskich

Rozwój obszarów wiejskich

Aktualne informacje z działu

Znaleziono wiadomości: 282.

  • Szlakiem tradycji kulinarnych 2020-04-30

    Szlakiem tradycji kulinarnych

    Wyroby kuchni regionalnych w Polsce są bardzo zróżnicowane i odznaczają się niezwykłym bogactwem smaków. Są one ważnym składnikiem dziedzictwa kulturowego. Sposoby wytwarzania tradycyjnych potraw, przetworów i produktów powinny być popularyzowane i chronione. Służą temu między innymi konkursy, wyróżnianie ich w jadłospisach gospód i restauracji oraz oznaczanie znakami jakości i pochodzenia. W kuchni tradycyjnej dużą rolę

    Szlakiem tradycji kulinarnych
  • „Przednówek. Kiedy gotuję, to nie marnuję” 2020-04-29

    „Przednówek. Kiedy gotuję, to nie marnuję” - konkurs na przepis dla kół gospodyń wiejskich

    Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłasza konkurs na przepis kulinarny z wykorzystaniem żywności uchronionej przed wyrzuceniem lub pozostałej z innego posiłku. Konkurs objęty został honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

    „Przednówek. Kiedy gotuję, to nie marnuję” - konkurs na przepis dla kół gospodyń wiejskich
  • "Odpoczywaj na wsi" - ministerstwo zaprasza do udz 2020-04-29

    "Odpoczywaj na wsi" - ministerstwo zaprasza do udziału w Wirtualnych Targach

    Polska Federacja Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne” przystąpiła do realizacji projektu pod nazwą „Wirtualne targi” w ramach kampanii „Odpoczywaj na wsi” Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

    "Odpoczywaj na wsi" - ministerstwo zaprasza do udziału w Wirtualnych Targach
  • Nowe i stare koła gospodyń wiejskich - zasady fu 2020-04-24

    Nowe i stare koła gospodyń wiejskich - zasady funkcjonowania

    Co pewien czas do działu rozwoju obszarów wiejskich napływają zapytania od przedstawicielek kół gospodyń wiejskich funkcjonujących na tzw. starych zasadach. Co dalej z ich organizacją? Czy takie koło może dalej funkcjonować, gdy we wsi jest nowe koło? Jak zlikwidować koło? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań, w poniższym artykule.

    Nowe i stare koła gospodyń wiejskich - zasady funkcjonowania
  • Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regio 2020-04-21

    Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" odwołany

    W związku z sytuacją epidemiologiczną na terenie kraju, tegoroczna, XX edycja konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy województwa świętokrzyskiego, została odwołana.

    Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" odwołany
  • Konkurs "Piękne i Bezpieczne Gospodarstwo Agrotur 2020-04-21

    Konkurs "Piękne i Bezpieczne Gospodarstwo Agroturystyczne" - zmiana terminu

    W związku z zaistniałą na terenie kraju sytuacją spowodowaną epidemią COVID-19, tegroroczna, XVII edycja konkursu wojewódzkiego pn.: „Piękne i bezpieczne gospodarstwo agroturystyczne”, nie odbędzie się w zaplanowanym terminie.

    Konkurs "Piękne i Bezpieczne Gospodarstwo Agroturystyczne" - zmiana terminu
  • Wspierajmy producentów produktów tradycyjnych Ś 2020-04-14

    Wspierajmy producentów produktów tradycyjnych Świętokrzyskiej Kuźni Smaków

    Producenci produktów tradycyjnych funkcjonujących pod szyldem Świętokrzyskiej Kuźni Smaków to w dużej części rolnicy prowadzący sprzedaż swoich produktów (również w miejscu ich wytwarzania) oraz drobni rzemieślnicy branży spożywczej, których łączy wspólna idea - ochrona dziedzictwa kulinarnego regionu świętokrzyskiego oraz jego promocja.

    Wspierajmy producentów produktów tradycyjnych Świętokrzyskiej Kuźni Smaków
  • Jak gotować, aby zachować najcenniejsze składni 2020-04-06

    Jak gotować, aby zachować najcenniejsze składniki?

    Gotowanie na parze to najzdrowszy sposób przyrządzania posiłków. Jest popularną i nowoczesną metodą gotowania. Pozwala zachować najwięcej witamin i składników mineralnych zawartych w warzywach oraz mięsie.

    Jak gotować, aby zachować najcenniejsze składniki?
  • „Wielkanoc, jakiej nie było” 2020-04-03

    „Wielkanoc, jakiej nie było”

    Takie i podobne tytuły coraz częściej można znaleźć przeglądając strony internetowe poświęcone świętom wielkanocnym. Nikt nie myśli o pieczeniu mięs i wędzeniu szynek, babach i mazurkach czy faszerowanych jajach. O lanym poniedziałku nie wspomnę.

    „Wielkanoc, jakiej nie było”
  • Kodeks Etyki Żywnościowej 2020-04-03

    Kodeks Etyki Żywnościowej

    Bezpieczeństwo konsumenta jest celem nadrzędnym - taka podstawowa zasada znalazła się w Kodeksie Etyki Żywnościowej, który został podpisany 18 marca 2020 roku przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego oraz delegata Konferencji Episkopatu ds. Polskich Przetwórców Żywności biskupa Piotra Sawczuka i przewodniczącego Sekcji Przemysłu Spożywczego Polskiego Forum ISO 9000 Janusza B. Berdowskiego.

    Kodeks Etyki Żywnościowej
do góry