Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza producentów wyrobów regionalnych i tradycyjnych do udziału w XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, którego finał regionalny odbędzie się 10 czerwca 2018 roku w Parku Miejskim w Kielcach.
Zapraszamy do udziału w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2018Kwiaty z bibuły zdobiły wiejskie mieszkania, były powszechnie znanym wytworem sztuki ludowej służącym nie tylko jako element dekoracji mieszkania, ale też jako dodatek do odświętnych strojów ludowych (wianki, wiązanki ślubne).
Kwiaty z bibuły i krepinyWiosenne przesilenie oraz nadmiar obowiązków u wielu osób skutkuje spadkiem energii, złym samopoczuciem i niechęcią do świata. Zioła są najlepszymi znanymi przyprawami poprawiającymi smak i zapach jedzenia, a dodatkowo poprawiają stan naszego zdrowia.
Na poprawę nastroju - ziołaArtystycznie zdobione jajka, palmy, stroiki, koszyczki i wiele innych wyrobów wielkanocnych można było podziwiać oraz zakupić w Niedzielę Palmową 25 marca 2018 r. podczas Kiermaszu Wielkanocnego zorganizowanego przez Miejsko Gminny Ośrodek Kultury w Osieku.
Kiermasz wielkanocny w Osieku22 marca w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego odbyło się IV Forum Aktywnych Kobiet Ziemi Koneckiej pod nazwą „Tradycje i przyzwyczajenia kulinarne, a nowe trendy w żywieniu rodziny”.
IV Forum Aktywnych Kobiet Ziemi Koneckiej za nami!Coraz więcej Polaków kupuje żywność tradycyjną i regionalną, tak wykazują badania przeprowadzone w 2017 roku przez Instytut badawczy ARC Rynek i Opinia. Badanie przeprowadzono na grupie ponad 500 osób i wynika z niego, że Polacy kupują żywność tradycyjną i regionalną bo smakuje lepiej od innych produktów (65 proc.), chcą wspierać polską gospodarkę (51 proc.) i chcą być świadomi tego, co jedzą (49 proc.).
Żywność tradycyjna i regionalna na naszych stołach9 marca w Gminnej Bibliotece Publicznej w Fałkowie odbył się pokaz pt. ”Stare i nowe techniki rękodzielnicze wytwarzania kompozycji kwiatowych i stroików świątecznych”.
Wiosna w Fałkowie - warsztaty rękodzielniczePaństwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny przypomina, iż zgodnie z treścią ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, podmioty działające na rynku spożywczym prowadzące produkcję pierwotną oraz prowadzących rolniczy handel detaliczny żywności pochodzenia niezwierzęcego mogą rozpocząć działalność po uzyskaniu wpisu do rejestru zakładów.
Obowiązek wpisu do rejestru podmiotów działających na rynku spożywczymZapraszamy przedstawicieli organizacji pozarządowych i kobiecych, grup nieformalnych oraz instytucji i podmiotów zaangażowanych w działania na rzecz rozwoju lokalnego na Forum Aktywnych Kobiet Ziemi Koneckiej, które odbędzie się 22 marca 2018 roku o godzinie 10.00 w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Zapraszamy na IV Forum Aktywnych Kobiet Ziemi Koneckiej pod nazwą „Tradycje i przyzwyczajenia kulinarne, a nowe trendy w żywieniu rodziny”Lokalne grupy działania (LGD) rozpoczęły nabory wniosków o przyznanie pomocy ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 w ramach działania 19. „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER”, poddziałanie 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność”. Wnioski o przyznanie pomocy można składać we właściwej terytorialnie siedzibie
Granty w ramach inicjatywy LEADER