Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Tradycje ludowe i kulinarne

Znaleziono wiadomości: 27.

  • Ostatki, zapusty, kusaki… Obrzędy i zwyczaje w 2021-02-10

    Ostatki, zapusty, kusaki… Obrzędy i zwyczaje w tradycji ludowej

    W tradycji ludowej karnawał to czas wypełniony gwarem, muzyką i śpiewem. Szczególnie hucznie obchodzone były ostatki, nazywane w różnych regionach: zapusty, kusaki czy mięsopusty. Rozpoczynał je Tłusty Czwartek. W tym dniu przygotowywano pączki, faworki, spożywano mięso i inne tłusty specjały. I tak aż do Środy Popielcowej rozpoczynającej okres Wielkiego Postu.

    Ostatki, zapusty, kusaki… Obrzędy i zwyczaje w tradycji ludowej
  • „Polska Wieś Smakuje” - konkurs dla rolniczek 2021-01-05

    „Polska Wieś Smakuje” - konkurs dla rolniczek, rolników i KGW rozstrzygnięty

    W konkursie mógł wziąć udział każdy rolnik indywidualny kultywujący zgłaszaną praktykę kulinarną przez okres min. 3 lat i wszystkie zarejestrowane koła gospodyń wiejskich z całej Polski.

    „Polska Wieś Smakuje” - konkurs dla rolniczek, rolników i KGW rozstrzygnięty
  • Ozdoby świąteczne z dawnych lat 2020-12-18

    Ozdoby świąteczne z dawnych lat

    Boże Narodzenie to okres pobudzenia inwencji twórczej. Wracają do nas wspomnienia z lat dzieciństwa. Zanim trafiła do nas świąteczna choinka, dom dekorowany był podłaźniczką. Była to gałąź lub czubek świerka, wieszany pod sufitem i dekorowany jabłkami, orzechami i różnymi ozdobami ze słomy. W późniejszych czasach doszły także ozdoby z papieru i kolorowej bibuły.

    Ozdoby świąteczne z dawnych lat
  • Podróż kulinarna po regionie starachowickim 2020-12-09

    Podróż kulinarna po regionie starachowickim

    Zróżnicowane położenie i warunki przyrodnicze odegrały ważną rolę w kształtowaniu codziennej diety i preferencji kulinarnych mieszkańców powiatu.

    Podróż kulinarna po regionie starachowickim
  • „Wielkanoc, jakiej nie było” 2020-04-03

    „Wielkanoc, jakiej nie było”

    Takie i podobne tytuły coraz częściej można znaleźć przeglądając strony internetowe poświęcone świętom wielkanocnym. Nikt nie myśli o pieczeniu mięs i wędzeniu szynek, babach i mazurkach czy faszerowanych jajach. O lanym poniedziałku nie wspomnę.

    „Wielkanoc, jakiej nie było”
  • Pora na Karpia! 2019-12-16

    Pora na Karpia!

    Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, dla wielu konsumentów, zwolenników ryb słodkowodnych to również dylemat - jaką rybę kupić na świąteczny stół - karpia czy może… suma lub sandacza, żywą czy uśmierconą, a może filety i nie mieć problemu z przetrzymaniem stworzenia do wigilii. Kilka cennych uwag na ten temat udzielił nam Pan Wacław Szczoczarz, właściciel gospodarstwa rybackiego Rytwiański Karp

    Pora na Karpia!
  • Święto w Hucie Szklanej. Wybrano najlepszą świ 2019-07-16

    Święto w Hucie Szklanej. Wybrano najlepszą świętokrzyską zalewajkę

    W niedzielę, 14 lipca w Osadzie Średniowiecznej w Hucie Szklanej, u stóp Świętego Krzyża odbyło się już po raz dziewiąty Świętokrzyskie Święto Zalewajki, którego organizatorem było Centrum Tradycji, Turystyki i Kultury Gór Świętokrzyskich w Bielinach.

    Święto w Hucie Szklanej. Wybrano najlepszą świętokrzyską zalewajkę
  • Po raz kolejny legendarna zalewajka będzie królo 2019-07-12

    Po raz kolejny legendarna zalewajka będzie królować u podnóża Łysej Góry

    14 lipca 2019 r. w Osadzie Średniowiecznej w Hucie Szklanej królowa świętokrzyskich zup będzie kusić swoim aromatem w ramach IX już edycji Świętokrzyskiego Święta Zalewajki. Tradycyjnie odbędzie się konkurs na najlepszą zalewajkę.

    Po raz kolejny legendarna zalewajka będzie królować u podnóża Łysej Góry
  • Co przygotować na wielkanocny stół? 2019-04-17

    Co przygotować na wielkanocny stół?

    Wielkanoc ma bogate tradycje kulinarne. Tradycja wielkanocna wskazuje na pewne potrawy, które są charakterystyczne dla tego okresu w roku.

    Co przygotować na wielkanocny stół?
  • Zioła i przyprawy w dawnych obrzędach i tradycji 2018-12-21

    Zioła i przyprawy w dawnych obrzędach i tradycji świątecznej

    Zbliżający się okres Świąt Bożego Narodzenia to niezwykle uroczy i wzruszający czas. Związane są z nim różne wierzenia powiązane z naturą, a w licznych praktykach obrzędowych i religijnych często wykorzystywane są zioła. Według dawnych wierzeń Wigilia to dzień, w którym z pomocą ziół można było zapewnić sobie zdrowie i dobre samopoczucie na cały rok.

    Zioła i przyprawy w dawnych obrzędach i tradycji świątecznej

  

do góry