W tradycji ludowej karnawał to czas wypełniony gwarem, muzyką i śpiewem. Szczególnie hucznie obchodzone były ostatki, nazywane w różnych regionach: zapusty, kusaki czy mięsopusty. Rozpoczynał je Tłusty Czwartek. W tym dniu przygotowywano pączki, faworki, spożywano mięso i inne tłusty specjały. I tak aż do Środy Popielcowej rozpoczynającej okres Wielkiego Postu.
Ostatki, zapusty, kusaki… Obrzędy i zwyczaje w tradycji ludowejW konkursie mógł wziąć udział każdy rolnik indywidualny kultywujący zgłaszaną praktykę kulinarną przez okres min. 3 lat i wszystkie zarejestrowane koła gospodyń wiejskich z całej Polski.
„Polska Wieś Smakuje” - konkurs dla rolniczek, rolników i KGW rozstrzygniętyBoże Narodzenie to okres pobudzenia inwencji twórczej. Wracają do nas wspomnienia z lat dzieciństwa. Zanim trafiła do nas świąteczna choinka, dom dekorowany był podłaźniczką. Była to gałąź lub czubek świerka, wieszany pod sufitem i dekorowany jabłkami, orzechami i różnymi ozdobami ze słomy. W późniejszych czasach doszły także ozdoby z papieru i kolorowej bibuły.
Ozdoby świąteczne z dawnych latZróżnicowane położenie i warunki przyrodnicze odegrały ważną rolę w kształtowaniu codziennej diety i preferencji kulinarnych mieszkańców powiatu.
Podróż kulinarna po regionie starachowickimTakie i podobne tytuły coraz częściej można znaleźć przeglądając strony internetowe poświęcone świętom wielkanocnym. Nikt nie myśli o pieczeniu mięs i wędzeniu szynek, babach i mazurkach czy faszerowanych jajach. O lanym poniedziałku nie wspomnę.
„Wielkanoc, jakiej nie było”Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, dla wielu konsumentów, zwolenników ryb słodkowodnych to również dylemat - jaką rybę kupić na świąteczny stół - karpia czy może… suma lub sandacza, żywą czy uśmierconą, a może filety i nie mieć problemu z przetrzymaniem stworzenia do wigilii. Kilka cennych uwag na ten temat udzielił nam Pan Wacław Szczoczarz, właściciel gospodarstwa rybackiego Rytwiański Karp
Pora na Karpia!W niedzielę, 14 lipca w Osadzie Średniowiecznej w Hucie Szklanej, u stóp Świętego Krzyża odbyło się już po raz dziewiąty Świętokrzyskie Święto Zalewajki, którego organizatorem było Centrum Tradycji, Turystyki i Kultury Gór Świętokrzyskich w Bielinach.
Święto w Hucie Szklanej. Wybrano najlepszą świętokrzyską zalewajkę14 lipca 2019 r. w Osadzie Średniowiecznej w Hucie Szklanej królowa świętokrzyskich zup będzie kusić swoim aromatem w ramach IX już edycji Świętokrzyskiego Święta Zalewajki. Tradycyjnie odbędzie się konkurs na najlepszą zalewajkę.
Po raz kolejny legendarna zalewajka będzie królować u podnóża Łysej GóryWielkanoc ma bogate tradycje kulinarne. Tradycja wielkanocna wskazuje na pewne potrawy, które są charakterystyczne dla tego okresu w roku.
Co przygotować na wielkanocny stół?Zbliżający się okres Świąt Bożego Narodzenia to niezwykle uroczy i wzruszający czas. Związane są z nim różne wierzenia powiązane z naturą, a w licznych praktykach obrzędowych i religijnych często wykorzystywane są zioła. Według dawnych wierzeń Wigilia to dzień, w którym z pomocą ziół można było zapewnić sobie zdrowie i dobre samopoczucie na cały rok.
Zioła i przyprawy w dawnych obrzędach i tradycji świątecznej