Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje i porady/Mleczko pszczele - nie tylko dla królowej

Mleczko pszczele - nie tylko dla królowej

2021-02-08

plaster miody

W medycynie ludowej mleczko pszczele stosowane jest od pokoleń jako środek odżywczy i regenerujący organizm. Posiada ono cenne wartości odżywcze i zdrowotne. Wspomaga leczenie i może być stosowane profilaktycznie w zapobieganiu rozwojowi wielu chorób -  często związanych z rozwojem cywilizacji, zanieczyszczeniem środowiska, czy złym odżywianiem.

Mleczko pszczele powstaje w gruczołach gardzielowych młodych pszczół robotnic. Służy do karmienia larw pszczół i trutni przez pierwsze 3 dni życia oraz matek pszczelich w okresie całego życia larwalnego i w czasie składania przez nie jajeczek. W okresie 3 dni, larwy karmione mleczkiem zwiększają swoją masę ciała prawie 1000-krotnie. Królowa matka, karmiona przez całe swoje życie mleczkiem pszczelim, żyje do 40 razy dłużej niż reszta pszczół, które żywią się głównie nektarem z kwiatów.

Mleczko pszczele jest bogate w substancje odżywcze niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Skład mleczka jest zróżnicowany i zmienny, ale przyjmuje się, że zawiera około 65% wody i 35% suchej masy, na którą składa się 13,5% białka, 3,7% lipidów, 12% węglowodanów i około 3% innych substancji organicznych oraz 1,2% związków mineralnych. Mleczko pszczele jest bogate w witaminy z grupy B, które odgrywają ważną rolę w metabolizmie mięśni, wątroby, nerek oraz komórek mózgowych. Składniki mineralne zawarte w mleczku to cynk, miedź, mangan i żelazo, siarka, potas i fosfor. Mleczko pszczele jest naturalnym źródłem acetylocholiny oraz kwasu 10-HDA (kwas 10-hydroksydekanowy). Acetylocholina ma korzystny wpływ na choroby związane z układem nerwowym i służy jako neuroprzekaźnik. Kwas 10-HDA (kwas 10-hydroksydekanowy), chroni organizm przed patogenami (bakterie, grzyby, wirusy) i pomaga je eliminować. Mleczko pszczele zawiera wysoki poziom gamma-globulin, które wspomagają układ odpornościowy i chronią przed infekcjami.

Mleczko pszczele zaleca się stosować na poprawę sprawności fizycznej i intelektualnej, zwiększenie odporności na różne infekcje oraz aby dostarczyć organizmowi niezbędnych związków, których brakuje w codziennym pożywieniu.

Mleczko pszczele ma szereg właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie:

  • wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwdrożdżakowe, przez co wspomaga leczenie chorób układu oddechowego i wspomaga system odpornościowy;
  • korzystnie wpływa na serce i układ krążenia, zalecane jest w chorobie niedokrwiennej serca, miażdżycy tętnic wieńcowych oraz w okresie rehabilitacji po zawale mięśnia sercowego;
  • wspomaga regulację ciśnienia krwi, z jednej strony obniżając go dzięki zawartości acetylocholiny, z drugiej podwyższając na skutek wzmagania wydzielania adrenaliny; jest zalecane wspomagająco przy miażdżycy, obniża poziom cholesterolu i zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych;
  • wspomaga układ krwiotwórczy, niewielkie dawki mleczka zwiększają objętość krwinek czerwonych i poziom zawartej w nich hemoglobiny, a także żelaza w surowicy krwi;
  • poprawia koncentrację oraz przywraca równowagę psychiczną;
  • wpływa na zwiększenie wydolności fizycznej i umysłowej człowieka, prowadząc między innymi do usunięcia zmęczenia; warto stosować je w stanach wyczerpania, osłabienia i napięcia mięśni, w wyczerpaniu nerwowym i bezsenności;
  • stosowane wspomagająco w leczeniu schorzeń neurologicznych, a zwłaszcza neurodegeneracyjnych, jak choroba Alzheimera czy Parkinsona;
  • wspomaga układ pokarmowy, polecane jest przy zaburzeniach przemiany materii i dolegliwościach trawiennych, wspomaga przyrost masy ciała u ludzi z niedowagą, a z drugiej strony, ma właściwości normujące procesy przemiany materii i stosowane u ludzi z nadwagą prowadzi do obniżenia wagi;
  • działa ochronnie na tkankę wątrobową przed różnego rodzaju substancjami toksycznymi;
  • zalecane jest do leczenia trudno gojących się ran, badania wskazują, że może przyspieszać odnowę komórek odpowiedzialnych za gojenie się tkanki kostnej oraz zapobiegać odwapnieniu kości po ciężkich złamaniach;
  • stosowane jest jako naturalny kosmetyk używany jest do regeneracji i nawilżania skóry.

Mleczko pszczele dostępne jest w różnych preparatach i formach, w postaci tabletek do ssania, w kapsułkach i syropach, jak również w czystej, nieprzetworzonej postaci - takiej, jak zostało pobrane z ula. Naturalne mleczko ma konsystencję lejącego miodu czy galaretki o jasnej, żółtawo-kremowej barwie. Jego smak jest uzależniony od rodziny pszczół, a także od uwarunkowań regionalnych i okresu zbiorów, w przeciwieństwie do miodu, jest mało słodkie, a wręcz kwaskowo-cierpkie.

Krzysztof Domagała

Źródło:

  • medonet.pl/zdrowie/zdrowie-dla-kazdego,mleczko-pszczele,artykul,1704715.html
  • doz.pl/czytelnia/a1323-Mleczko_pszczele
udostępnij
do góry