W medycynie ludowej mleczko pszczele stosowane jest od pokoleń jako środek odżywczy i regenerujący organizm. Posiada ono cenne wartości odżywcze i zdrowotne. Wspomaga leczenie i może być stosowane profilaktycznie w zapobieganiu rozwojowi wielu chorób - często związanych z rozwojem cywilizacji, zanieczyszczeniem środowiska, czy złym odżywianiem.
Mleczko pszczele powstaje w gruczołach gardzielowych młodych pszczół robotnic. Służy do karmienia larw pszczół i trutni przez pierwsze 3 dni życia oraz matek pszczelich w okresie całego życia larwalnego i w czasie składania przez nie jajeczek. W okresie 3 dni, larwy karmione mleczkiem zwiększają swoją masę ciała prawie 1000-krotnie. Królowa matka, karmiona przez całe swoje życie mleczkiem pszczelim, żyje do 40 razy dłużej niż reszta pszczół, które żywią się głównie nektarem z kwiatów.
Mleczko pszczele jest bogate w substancje odżywcze niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Skład mleczka jest zróżnicowany i zmienny, ale przyjmuje się, że zawiera około 65% wody i 35% suchej masy, na którą składa się 13,5% białka, 3,7% lipidów, 12% węglowodanów i około 3% innych substancji organicznych oraz 1,2% związków mineralnych. Mleczko pszczele jest bogate w witaminy z grupy B, które odgrywają ważną rolę w metabolizmie mięśni, wątroby, nerek oraz komórek mózgowych. Składniki mineralne zawarte w mleczku to cynk, miedź, mangan i żelazo, siarka, potas i fosfor. Mleczko pszczele jest naturalnym źródłem acetylocholiny oraz kwasu 10-HDA (kwas 10-hydroksydekanowy). Acetylocholina ma korzystny wpływ na choroby związane z układem nerwowym i służy jako neuroprzekaźnik. Kwas 10-HDA (kwas 10-hydroksydekanowy), chroni organizm przed patogenami (bakterie, grzyby, wirusy) i pomaga je eliminować. Mleczko pszczele zawiera wysoki poziom gamma-globulin, które wspomagają układ odpornościowy i chronią przed infekcjami.
Mleczko pszczele zaleca się stosować na poprawę sprawności fizycznej i intelektualnej, zwiększenie odporności na różne infekcje oraz aby dostarczyć organizmowi niezbędnych związków, których brakuje w codziennym pożywieniu.
Mleczko pszczele ma szereg właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie:
Mleczko pszczele dostępne jest w różnych preparatach i formach, w postaci tabletek do ssania, w kapsułkach i syropach, jak również w czystej, nieprzetworzonej postaci - takiej, jak zostało pobrane z ula. Naturalne mleczko ma konsystencję lejącego miodu czy galaretki o jasnej, żółtawo-kremowej barwie. Jego smak jest uzależniony od rodziny pszczół, a także od uwarunkowań regionalnych i okresu zbiorów, w przeciwieństwie do miodu, jest mało słodkie, a wręcz kwaskowo-cierpkie.
Krzysztof Domagała
Źródło: