W czasie upałów panujących w naszym kraju zalecane jest unikanie przebywania w pełnym słońcu. Należy spędzać czas w miejscach zacienionych, a wychodząc na słońce stosować kremy z filtrem UV.
Przebywanie w słońcu przez dłuższy czas może skończyć się odwodnieniem i udarem słonecznym!
Podczas upałów należy spożywać dania lekkostrawne oraz zawierające w swym składzie dużą ilość wody. Doskonałe będą warzywa i owoce np. arbuzy, melony, pomidory, sałata, ogórki, cukinia, rzodkiewki i brokuły.
Trudno w to uwierzyć, jednak pragnienie w gorące dni lepiej ugasi ciepła herbata, aniżeli zimny napój z kostkami lodu. Prócz ciepłej herbatki odpowiednia będzie też woda mineralna np. ze szczyptą soli. Warto podkreślić, że należy unikać napojów i herbatek z moczopędnych ziół, takich jak rdest, pokrzywa, skrzyp polny czy mniszek lekarski.
Monika Szmit