Wiosna to początek wegetacji roślin i czas na przygotowanie pola pod nowe zasiewy i sadzenie warzyw. Im więcej staranności włożymy w zabiegi agrotechniczne jak: orkę, bronowanie, nawożenie i ochronę przed agrofagami, tym mniej pracy będzie nas czekało w trakcie wegetacji warzyw na miejscu stałym.
Oczywiście przed siewem lub sadzeniem warzyw należy starannie wybrać miejsce pod uprawę. Należy zastosować prawidłowy płodozmian i zmianowanie. Miejsce pod uprawę powinno mieć odpowiednie pH dla danego gatunku warzyw i wykonaną analizę chemiczną gleby. Stanowisko pod uprawę powinno być wolne od chwastów, zwłaszcza trwałych jak np. perz. Odchwaszczanie, zwłaszcza w początkowej fazie wzrostu warzyw uprawianych z siewu, jest jednym z czynników decydujących o wysokim plonie.
Warzywa ogólnie możemy uprawiać z siewu lub/i z rozsady. Uprawa z rozsady daje wcześniejsze plony i przyspiesza zbiory. Oczywiście nie wszystkie warzywa możemy uprawiać z rozsady jak np. sałatę czy kapustę. Część z nich możemy uprawiać tylko z siewu jak np. marchew czy pietruszkę. Wysiew nasion warzyw wprost do gruntu można rozpocząć już w marcu i kwietniu. Dotyczy to oczywiście gatunków odpornych na spadki temperatury.
Nasiona warzyw (fot. M. Miłek)
Poniżej krótka ściągawka kiedy i jakie warzywa możemy zacząć wysiewać.
- Bób - od kwietnia
- Groch - od kwietnia
- Rzodkiewka - od marca
- Pietruszka - od końca marca do końca kwietnia
- Marchew - od końca marca do połowy maja
- Szpinak - od końca marca
- Koper - od końca marca
- Sałata - od kwietnia
- Por - od drugiej połowy kwietnia
- Ogórki - od 10 maja (po przymrozkach majowych) do końca czerwca
- Seler korzeniowy - od połowy maja do połowy czerwca
- Kapusta biała - od czerwca (oczywiście możemy wcześniej przygotować rozsadę i wtedy sadzimy ja na miejsce stałe koniec kwietnia początek maja).
W przypadku, kiedy spodziewamy się spadków temperatury, młode siewki przykrywamy agrowłókniną.
Rozsadę warzyw możemy przygotować:
- aby uzyskać wcześniejsze plony warzyw (sałata);
- dla warzyw ciepłolubnych, które potrzebują wysokich temperatur do wzrostu (np. arbuz, melon, oberżyna, pomidor, papryka);
- dla warzyw, które po wschodach rosną bardzo wolno (brokuł, kalafior, kalarepa, kapusta biała i kapusta czerwona);
- dla warzyw o długim okresie kiełkowania (karczoch, seler, szpinak nowozelandzki).
Rozsada warzyw (fot. M. Miłek)
Poniżej krótka ściągawka wybranych warzyw z terminami siania lub/ i sadzenia.
- Bakłażan (Solanum melongena)
Rozsada: marzec - kwiecień
Sadzenie: maj - czerwiec
- Bób (Vicia faba)
Rozsada: luty-marzec
Sadzenie: kwiecień
- Brokuł (Brassica oleracea var. Italica)
Rozsada: marzec-czerwiec
Sadzenie: kwiecień-lipiec
- Kapusta brukselska (Brassica oleracea var. Gemmifera)
Rozsada: kwiecień
Sadzenie: koniec maja-początek czerwca
- Burak korzeniowy (Beta vulgaris)
Siew: kwiecień-czerwiec
- Burak liściowy (Beta vulgaris subsp. vulgaris)
Siew: kwiecień-czerwiec
- Cebula (Allium cepa)
Siew: marzec-kwiecień
Rozsada: luty-marzec
Sadzenie: kwiecień
- Cukinia (Cucurbita pepo var. giromontiina)
Siew: koniec kwietnia-połowa czerwca
Rozsada: koniec kwietnia
Sadzenie: połowa maja
- Czosnek (Allium sativum)
Sadzenie: koniec października / początek listopada (sadzenie ząbków)
W odróżnieniu od innych warzyw czosnek nie wytwarza nasion, dlatego rozmnaża się go wyłącznie generatywnie.
- Dynia (Cucurbita pepo)
Siew: druga połowa maja
Rozsada: kwiecień
Sadzenie: druga połowa maja
- Fasolka szparagowa (Phaseolus vulgaris)
Siew: od końca kwietnia do lipca
- Fasola (Phaseolus coccineus)
Siew: maj
- Groszek (Pisum sativum)
Siew: marzec-kwiecień
- Jarmuż (Brassica oleracea convar. acephala var. sabellica)
Siew: maj-czerwiec
Rozsada: kwiecień-maj
Sadzenie: maj-czerwiec
- Kalafior (Brassica oleracea convar. botrytis)
Siew: kwiecień-maj
Rozsada: luty-marzec
Sadzenie: kwiecień
- Kapusta głowiasta (Brassica oleracea var. capitata)
Rozsada: kwiecień
Sadzenie: druga połowa maja / początek czerwca
Marchew (Daucus carota)
Siew: marzec-kwiecień
- Ogórek (Cucumis sativus)
Siew: maj
- Papryka (Capsicum annuum)
Rozsada: marzec-kwiecień
Sadzenie: maj-czerwiec
- Pietruszka korzeniowa (Petroselinum crispum)
Siew: marzec-kwiecień
- Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus)
Siew: marzec-maj oraz lipiec-siepień
- Sałata głowiasta (Lactuca sativa var. capitata)
Siew: kwiecień-maj
Rozsada: luty-marzec oraz lipiec-sierpień
Sadzenie: marzec-kwiecień oraz sierpień-wrzesień
- Seler korzeniowy (Apium graveolens var. rapaceum)
Rozsada: luty-marzec
Sadzenie: druga połowa maja
Tekst i zdjęcia: Małgorzata Miłek