25 lutego br. Prezydent RP Andrzej Duda podpisał znowelizowaną ustawę o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Podczas konferencji prasowej minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski poinformował, że nowe przepisy wejdą w życie 1 lipca 2020 roku.
O zmianach jakie zajdą w systemie kontroli żywności mówili również prezes Urzędu Ochrony Konsumenta i Konkurencji Tomasz Chróstny oraz główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych Andrzej Romaniuk. Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę na nowe możliwości jakie daje współczesne rolnictwo. Podkreślił również kwestię wymagań dotyczących bezpieczeństwa żywności, a także jej jakości.
Od lipca jedna inspekcja będzie badała żywność na etapie producenta, przetwórcy, importu i sklepów detalicznych. Będzie to pełna kontrola żywności „od pola do stołu”. Przyłączenie do Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych części Inspekcji Handlowej sprawia, że kontrola będzie obejmowała kompleksowo wszystkie etapy: produkcję, import, przetwórstwo, transport, przechowywanie i handel. W chwili obecnej jakość żywności w sklepach sprawdza Inspekcja Handlowa, a na wcześniejszych etapach - IJHARS.
Monika Sadowska
Źródło: www.gov.pl/web/rolnictwo/kontrole-zywnosci--nowa-jakosc