Zapraszamy do zapoznania się z działaniami
Sieci na rzecz innowacji w rowlnictwie i na obszarach wiejskich (SIR),
która działa w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
i której zadaniem jest wspieranie wdrażania innowacyjnych rozwiązań na obszarach wiejskich.
Światowy Dzień Żywności został ustanowiony przez ONZ dla upamiętnienia powołania FAO - Agendy ds. wyżywienia i żywności. W ponad 150 krajach będą organizowane przedsięwzięcia, które mają na celu zwrócenie uwagi na problem głodu, bezpieczeństwa żywnościowego, a także niewłaściwego odżywiania (złej diety).
Główne hasło tegorocznego dnia to Zero Głodu (#ZeroHunger). Hasło to jest związane z drugim celem zrównoważonego rozwoju ONZ. Dodatkowym hasłem jest zdrowa dieta.
Źródło: www.fao.org
Jak podaje FAO, na świecie 820 milionów ludzi cierpi głód, w tym ok. 120 milionów to dzieci, które z powodu niedoborów żywności nie rozwijają się prawidłowo. Innym problemem jest niewłaściwe odżywianie. Ponad 670 mln dorosłych i ponad 120 mln dzieci w wieku 5-19 lat jest otyłych. W związku z niewłaściwym odżywianiem i zbyt małą aktywnością fizyczną wielu ludzi ma problemy zdrowotne. FAO wskazuje również na problem zmniejszenia bioróżnorodności spożywanej żywności. W historii ludzkości prawie 6 tys. gatunków roślin było używane jako żywność. Obecnie jedynie 8 gatunków zapewnia aż 50% pożywienia.
Krzysztof Domagała
Źródło: www.fao.org