Zapraszamy do zapoznania się z działaniami
Sieci na rzecz innowacji w rowlnictwie i na obszarach wiejskich (SIR),
która działa w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
i której zadaniem jest wspieranie wdrażania innowacyjnych rozwiązań na obszarach wiejskich.
Poznaliśmy zwycięzców konkursu na „Najlepszy przepis na potrawę tradycyjną w województwie świętokrzyskim”.
Konkurs organizowany przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach miał na celu zachęcić do wyszukania tradycyjnych receptur potraw, które poszerzyłyby listę osobliwości kulinarnych regionu. Jednocześnie miał zwrócić uwagę jak istotne jest pielęgnowanie dziedzictwa kulinarnego, które w odpowiedni sposób wykorzystane (np. w ofercie gospodarstw agroturystycznych, turystyki wiejskiej, lokalnej gastronomii, krótkich łańcuchach dostaw), staje się wizytówką regionu i poszczególnych powiatów. Przepisy laureatów konkursu znajdą się w publikacji przygotowywanej przez ŚODR.
Jury konkursu nie miało łatwego zadania, gdyż różnorodność nadesłanych przepisów była duża, a każdy przepis oceniany był według czterech kryteriów merytorycznych. Do kryteriów tych należały:
Oceniano potrawy w pięciu kategoriach. W kategorii zupy i danie główne przyznano po 5 miejsc, gdyż wpłynęło najwięcej zgłoszeń. Oto lista uznanych przez jury najlepszych przepisów.
Największym problemem w nadesłanych zgłoszeniach był brak zdjęć lub zdjęcia słabej jakości. Autorzy zgłoszeń po uzupełnieniu braków również mają szansę znaleźć swój przepis w planowanej publikacji.
Jolanta Krupa