Zapraszamy do zapoznania się z działaniami
Sieci na rzecz innowacji w rowlnictwie i na obszarach wiejskich (SIR),
która działa w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
i której zadaniem jest wspieranie wdrażania innowacyjnych rozwiązań na obszarach wiejskich.
W niedzielę, 20 czerwca br. w Parku Etnograficznym w Tokarni odbył się jubileuszowy, regionalny finał XX edycji Konkursu Ogólnopolskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2021. O tytuł - najlepszy produkt tradycyjny województwa świętokrzyskiego - rywalizowało ostatecznie 37 produktów, wytwarzanych przez lokalnych przetwórców, rolników oraz koła gospodyń wiejskich.
Konkurs oficjalnie otworzyli Andrzej Bętkowski - Marszałek Województwa Świętokrzyskiego oraz Marek Jońca - Członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego, który przedstawił skład Komisji konkursowej. Głos zabrali również Jerzy Pośpiech - dyrektor ŚODR Modliszewice oraz Izabella Byszewska - koordynator krajowego konkursu i prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Podsumowali oni dwadzieścia edycji konkursu i podziękowali pracownikom ŚODR - a szczególnie działu Rozwoju Obszarów Wiejskich - za wkład w identyfikację produktów i przygotowanie finałów regionalnych.
Wydarzeniu towarzyszył kiermasz Jarmark Świętokrzyskie Smaki, na którym można było kupić produkty tradycyjne prosto od producentów, należących do Szlaku Świętokrzyska Kuźnia Smaków oraz Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Było również dużo muzyki ludowej, bo równocześnie odbywał się koncert laureatów konkursu „Jawor - u źródeł kultury”. Jak co roku, swoje stoiska informacyjno-doradcze prezentowały Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT w Kielcach, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Komisja konkursowa dokonała oceny produktów, które ze względów sanitarno-epidemiologicznych zgromadzone były w tym roku w 2 obiektach. Pomimo upału, wszyscy, cierpliwie czekali na ostateczne wyniki. W tym roku Komisja była dość zgodna w swoich werdyktach mimo, że było dużo wyjątkowych i wysokiej jakości produktów, jak np. sery, wina oraz tzw. produkty mieszane. Ostatecznie, Komisja wybrała 20 laureatów, przyznając 11 nagród głównych i 9 wyróżnień. Komisja nominowała także pięć produktów do nagrody krajowej „Perła” 2021 spośród laureatów poprzednich edycji konkursu.
Poniżej produkty nagrodzone w tegorocznej XX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2021 .
Laureaci pierwszych miejsc otrzymali nagrody rzeczowe z rąk marszałka Województwa Świętokrzyskiego. Fundatorami nagród-wyróżnień były instytucje pracujące na rzecz rolnictwa, współpracujące z ŚODR Modliszewice przy promocji żywności regionalnej, tj.: Jednostka Certyfikująca PNG Sp. z o.o. Cisów, Świętokrzyska Izba Rolnicza, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Kielcach.
Fundatorzy nagród w konkursie NKD:
Jolanta Krupa