„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Operacja „Innowacja technologiczna, procesowa i produktowa w zakresie wytwarzania spersonalizowanych serów twarogowych o zwiększonych właściwościach prozdrowotnych we współpracy z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 16 "Współpraca" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach wraz z partnerami w grupie operacyjnej EPI zaprasza na konferencję podsumowującą projekt zrealizowany przez Grupę Operacyjną EPI „Spersonalizowane Sery Twarogowe”.
Konferencja odbędzie się w środę, 25 października 2023 r. w godz. 10:00 - 13:30 w siedzibie Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, ul. Piotrkowska 30.
10:00 - 10:15 | Rejestracja uczestników |
10:15 - 10:30 | Uroczyste otwarcie konferencji - Jerzy Pośpiech, dyrektor ŚODR Modliszewice |
10:30 - 10:45 | Wystąpienia gości |
10:45 - 11:00 | Wystąpienia przedstawicieli Grupy Operacyjnej - prof. Artur Hugo Świergiel, dyrektor IBPRS-PIB; Piotr Dąbrowski, prezes Gminnej Mleczarni w Pierzchnicy |
11:00 - 11:15 | Bakterie środowiskowe w technologii żywności i żywieniu człowieka - prof. Zbigniew Dolatowski, IBPRS-PIB w Warszawie |
11:15 - 11:45 | Przerwa kawowa |
11:45 - 12:00 | Bakterie środowiskowe w produkcji serów twarogowych - dr Anna Szosland-Fałtyn, Zakład Jakości Żywności IBPRS-PIB w Łodzi |
12:00 - 12:15 | Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w tworzeniu grup operacyjnych - Agnieszka Pietrzak, zastępca dyrektora ŚODR Modliszewice |
12:15 - 12:30 | Dyskusja i podsumowanie konferencji |
12:30 - 13:30 | Obiad |
Konferencji towarzyszyć będzie degustacja serów twarogowych z Gminnej Mleczarni w Pierzchnicy
Projekt pod nazwą "Innowacja technologiczna, procesowa i produktowa w zakresie wytwarzania spersonalizowanych serów twarogowych o zwiększonych właściwościach prozdrowotnych we współpracy z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego” realizowany jest w Grupie Operacyjnej składającej się z czterech różnych podmiotów: Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Gminnej Mleczarni w Pierzchnicy, Bartłomieja Piwowarczyka - rolnika. Głównym celem projektu jest produkcja serów twarogowych z wykorzystaniem własnych - środowiskowych bakterii kwasu mlekowego, a przede wszystkim najważniejszych bakterii ludzkiego przewodu pokarmowego, należących do rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, na pilotażowej linii technologicznej. Wykorzystanie drobnoustrojów w innowacyjnej technologii produkcji przyczyni się do ukształtowania specyficznych cech sensorycznych i prozdrowotnych serów o walorach immunostymulujących dedykowanych osobom starszym.
Szczegółowych informacji udziela: