W 2002 roku w Brukseli powstała platforma współpracy i wprowadzania zasad zrównoważonego rozwoju rolnictwa - SAI Platform (ang. Sustainable Agriculture Initiative Platform - platforma inicjatywy zrównoważonego rolnictwa). Tworzą ją firmy z branży spożywczej, producenci, przedsiębiorcy, mali detaliści i duże sieci handlowe. Obecnie zarejestrowanych jest ok. 150 uczestników projektu.
Misją platformy jest zrównoważony i prężnie rozwijający się sektor rolny, który chroni zasoby ziemi, zdrowie człowieka i dobrostan zwierząt. Współpraca uczestników projektu ma w założeniu przyspieszyć powszechne przyjęcie zrównoważonych praktyk rolniczych i przejście na zrównoważone systemy żywnościowe w rolnictwie.
Zrównoważony rozwój według inicjatorów platformy to efektywna produkcja bezpiecznej, wysokiej jakości żywności i produktów rolnych, w sposób chroniący środowisko naturalne, warunki społeczno-ekonomiczne rolników, pracowników i społeczności lokalnych oraz zapewnienie zdrowia i dobrostanu zwierzętom hodowlanym.
Dodatkowe cele działania SAI Platform to:
Uczestnicy SAI Platform prowadzą działalność lokalną, krajową i międzynarodową. Praca podzielona jest na trzy grupy tematyczne: do spraw upraw, mleka i wołowiny. Praca w grupie tematycznej odbywa się poprzez realizację projektów, warsztaty, wycieczki terenowe, np. w ramach grupy ds. upraw w Hiszpanii realizowany jest projekt zrównoważonej produkcji truskawek.
Działalność SAI Platform oparta jest na statucie. Na czele projektu stoi zespół zarządzający, wspierany przez doradców - specjalistów wielu dziedzin rolnictwa. Członkowie inicjatywy mają dostęp do dokumentów, publikacji, a także materiałów filmowych z webinariów.
SAI platform jest jedną z ważniejszych globalnych inicjatyw łańcucha żywnościowego, realizujących zasady zrównoważonego rozwoju (cele ONZ).
Krzysztof Domagała
Źródło: www.saiplatform.org