Od 15 marca obowiązuje: Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 marca 2018 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt (Dz.U. 2018 poz. 539).
Ubój gospodarczy już na nowych zasadach21 marca 2018 r. w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach odbyło się szkolenie dla producentów mięsa wołowego zorganizowane przez Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Szkolenie było dwunastym z cyklu szkoleń, które PZHiPBM organizuje w trzynastu województwach. Są one sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego. W szkoleniu uczestniczyli producenci bydła mięsnego z województwa
O aspektach ekonomicznych, żywieniowych i weterynaryjnych w hodowli bydła mięsnegoZapewne większość z nas słyszała o superbakteriach (opornych na działanie powszechnie stosowanych antybiotyków) wywołujących u ludzi trudnych bądź niemożliwych do wyleczenia chorób, które często kończą się śmiercią osoby zarażonej. Kiedyś będące jedynie czarnym snem naukowców dziś stają się faktem!
Dlaczego ograniczenie stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej jest takie ważne?W resorcie rolnictwa trwają obecnie prace nad uproszczeniem zasad dotyczących uboju zwierząt w gospodarstwie na użytek własny. Chodzi głównie o ułatwienia w zdobywaniu kwalifikacji przez osoby, które będą dokonywać takiego uboju. Ministerstwo rolnictwa uznało dotychczasowe przepisy za zbyt restrykcyjne i zaproponowało ich zmianę.
Będzie łatwiej pozyskiwać mięso na użytek własnySejm przyjął nowelizację ustawy o ochronie zwierząt. Jej głównym założeniem jest zaostrzenie kar dla osób stosujących przemoc lub zabijających zwierzęta z premedytacją. Ustawa stanowi, że za uśmiercanie lub znęcanie się nad zwierzętami grozić mają teraz trzy, a nie jak dotychczas dwa lata więzienia. Wzrosły też sankcje za znęcanie nad zwierzętami ze szczególnym okrucieństwem. Za czyny te górna granica kary wyniesie
Sejm zaostrzył kary za znęcanie się nad zwierzętami!To konferencja stworzona dla hodowców i producentów trzody chlewnej w Polsce przez hodowców i dla hodowców. Ma odpowiadać na podstawowe problemy i zagadnienia, z którymi zmaga się współczesny sektor trzody chlewnej w Polsce i stanowić platformę do wymiany doświadczeń między hodowcami, specjalistami i przedstawicielami firm.
Narodowy Dzień Świni (NDS)