Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Aktualne informacje z działu

Boom na świeżo wyciskane soki

2018-11-20

Świeże soki przygotowane w wyciskarce wolnoobrotowej to samo zdrowie. Można powiedzieć, że to jedyna droga, aby dostarczyć naszemu organizmowi budulca najwyższej jakości. Do przygotowania 1 litra soku w wyciskarce potrzebne jest około 2-2,5 kg surowych warzyw i owoców. Świeżo wyciskane soki pozwolą na dostarczenie do naszego organizmu większej różnorodności warzyw, owoców, ziół.

W wyciskanych sokach możemy przemycić takie warzywa, których na co dzień nie jadamy i nie są powszechnie lubiane. Dodane w niewielkich ilościach w wyciskanym soku nie są wyczuwalne w smaku. Takie soki alkalizują nasz organizm, dzięki nim przywracamy prawidłowe pH. Dodają nam energii (lepiej niż kawa), poprawiają jasność umysłu oraz wygląd skóry. Pijąc świeży sok przemija ochota na słodycze, wzrasta poziom optymizmu i radości.

Świeżo wyciskane soki znakomicie oczyszczają organizm. Żyjemy w rzeczywistości pełnej chemikaliów, polepszaczy, stresu, pestycydów, dlatego warto przynajmniej raz w tygodniu sięgnąć po szklankę zdrowego, świeżo wyciskanego soku, aby oczyścić swój organizm i zacząć żyć z pełną energią. Warto nadmienić, że przygotowane z owoców i warzyw soki potrafią zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, nowotworom, a także przeciwdziałają otyłości spowodowanej objadaniem się i napadami głodu.

Polecane soki:

Świeżo wyciskany sok marchewkowy - domowy „Kubuś”

  • 4 duże marchewki,
  • 1 jabłko,
  • 1 brzoskwinia.

Bardzo odświeżająca kombinacja - słodka marchewka jest równoważona przez inne składniki. Dodaje energii i zwalcza stres.

Sok pomidorowy (wspomaga odchudzanie i poprawia kondycję skóry)

  • 4 duże pomidory

Pomidory zawierają witaminy i minerały, które wspomagają trawienie, wątrobę i poprawiają kondycję skóry. Zawierają także likopen, przeciwutleniacz o udowodnionym działaniu zapobiegającym problemom z prostatą.

Sok szpinakowy (zapobiega anemii i zaparciom)

  • 2 duże garście szpinaku,
  • 1 jabłko.

Szpinak jest pełen właściwości regenerujących i zbawiennych dla zdrowia. Zawarte w nim substancje odżywcze wspomagają układ trawienny, wątrobę i krążenie. Wyjątkowo bogaty w witaminę A i żelazo.

Sok z jarmużu (poprawia odporność, wspomaga pracę wątroby i jelit)

  • 5 dużych liści jarmużu,
  • 1 ogórek,
  • 1 gruszka.

Jarmuż jest pełen witamin A i C, minerałów, enzymów, a także beta karotenu. Beta karoten pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Jarmuż pomaga chronić skórę i oczy, a błonnik pokarmowy wspomaga oczyszczanie jelit i wzmacnia wątrobę.

Oczyszczający zielony sok (usuwa toksyny, wzmacnia organizm)

  • 2 jabłka,
  • 1 liść jarmużu,
  • garść szpinaku,
  • 1 cm korzenia imbiru,
  • 1 ogórek,
  • 1 zielona papryka,
  • ½ cytryny.

Sok gruszkowo imbirowy (działa kojąco na układ trawienny i łagodzi ból gardła)

  • 3 gruszki
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1 pomarańcza

Pijąc takie „zdrowe eliksiry” zahamujemy proces starzenia się, ułatwimy trawienie tłuszczów, zrzucimy zbędne kilogramy, poprawimy kondycję skóry, włosów i paznokci. Dzięki takiej porcji witamin unikniemy depresji i skłonności do pogarszania nastroju. Zniwelujemy skutki stresującego trybu życia, dodamy sobie energii i chęci do życia. Picie świeżo wyciskanych soków jest najskuteczniejszą i najpewniejszą metodą dbania o swoje zdrowie.

Halina Szymańska

udostępnij
do góry