Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Aktualne informacje z działu

Miód i inne produkty pszczele

2018-04-27

Produkty wytwarzane przez pszczoły są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Wzmacniają serce, koją nerwy i poprawiają koncentrację. Miód zawiera sporo dobrze przyswajalnych cukrów prostych, witaminy (A, B, C, kwas foliowy), składników mineralnych (potas, żelazo, chlor, fosfor, magnez), kwasy organiczne oraz enzym, który działa jak antybiotyk - inhibininę. Dlatego często miód polecany jest przy różnych schorzeniach. Ponadto miód świetnie sprawdza się jako kosmetyk. Od lat znane są jego właściwości nawilżające, uelastyczniające oraz rozjaśniające skórę. Podobnie prozdrowotne właściwości mają inne produkty pszczele: pierzga, pyłek kwiatowy, mleczko czy propolis.

Pierzga - to nic innego jak mieszanina mleczka pszczelarskiego, miodu oraz pyłku pszczelego. Trzeba przyznać, że ten środek jest najsilniejszy ze wszystkich produktów pszczelarskich, ale przed użyciem warto sprawdzić, czy nie jesteśmy uczuleni. Pierzga pszczela składa się z licznych witamin, m.in: C, A, PP, K, E, H, D, B1, B2, B3, B6, B12. Ponadto w składzie znajdziemy pokaźną ilość minerałów: magnez, żelazo, fosfor, sód, miedź czy potas. Pierzga pszczela wzmacnia odporność, przyspiesza regenerację organizmu po operacjach i chorobach, ponadto poprawia apetyt, pomaga wyjść z depresji i anemii.

Pyłek kwiatowy jest bardzo cennym źródłem składników odżywczych. Pomocny przy zmęczeniu, braku koncentracji. Zawiera 36 makro- i mikroelementów takich jak wapń, żelazo, magnez, krzem, siarka, miedź, srebro, cynk. Łyżeczka pyłku rozpuszczona w ciepłym płynie (woda, herbata) zahamuje głód. Odtruwa organizm z pozostałości leków, nikotyny czy nadmiernej ilości kofeiny.

Mleczko pszczele niekiedy nazywane eliksirem młodości i środkiem na zachowanie witalności przez długie lata. Zawiera witaminy z grupy B, witaminy C, D, E, białka, aminokwasy, wapń, miedź, żelazo, fosfor i krzem. Wspomaga regenerację organizmu, poprawia przemianę materii i oczyszcza, usuwa stany depresyjne i likwiduje zmęczenie. Świeże mleczko pszczele działa silnie bakteriobójczo.

Propolis jest bardzo złożoną substancją bogatą w biologicznie czynne związki chemiczne, fenylowe, mikroelementy i witaminy. Propolis niekiedy zwany jest naturalnym antybiotykiem. Jest to kit pszczeli, mieszanina żywicy drzew i krzewów oraz wydzielin gruczołów pszczelich. Dzięki temu ma zdolność niszczenia bakterii, grzybów chorobotwórczych, wirusów, pierwotniaków.

Sam miód może występować w wielu rodzajach i odmianach. Są miody płynne i skrystalizowane. Wszystko zależy od tego jaka roślina przeważa w nektarze, z którego powstał miód. Wyróżniamy miody gryczane, wrzosowe, lipowe, akacjowe, rzepakowe, malinowe czy manuka. W zasadzie miód i inne produkty pszczele nie mają przeciwskazań do spożycia. Nie wolno jedynie podawać ich dzieciom poniżej 1 roku życia i ostrożnie powinni smakować go alergicy. Wszystkim innym osobom miód przynosi jedynie korzyści na słodkie i zdrowe życie.

Halina Szymańska

udostępnij
do góry