5 kwietnia w siedzibie Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Kielcach odbyło się spotkanie dotyczące projektu pn. „Gospodarstwa opiekuńcze w rozwoju obszarów wiejskich wobec wyzwań demograficznych”
Gospodarstwa opiekuńcze - GROWID - spotkanie w KielcachZapraszamy do zapoznania się z publikacją zawierającą przykłady operacji zrealizowanych w ramach planu operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w latach 2017-2018, mających wpływ na rozwój obszarów wiejskich. Operacje przedstawione w publikacji zostały zrealizowane przez partnerów KSOW, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Wojewódzkie Ośrodki Doradztwa Rolniczego, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Urzędy
Dobre praktyki mające wpływ na Rozwój Obszarów WiejskichMinisterstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Inicjatywa Kulinarna zapraszają do wzięcia udziału w VIII edycji Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
VIII edycja Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznychŚwiętokrzyski Związek Pszczelarzy w Kielcach i Regionalny Związek Pszczelarski w Piotrkowie Trybunalskim we współpracy z Polskim Związkiem Pszczelarskim w Warszawie oraz Świętokrzyskim Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach organizuje ogólnopolski konkurs na nalewki miodowe i miody pitne.
Zapraszamy do udziału w IX Świętokrzyskim Konkursie na Nalewkę Miodową i Miód PitnyWspółpraca z lokalnymi organizacjami społecznymi była tematem szkolenia, które odbyło się 5 marca w siedzibie Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Koła Gospodyń Wiejskich na szkoleniu w ModliszewicachŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza producentów wyrobów regionalnych i tradycyjnych do udziału w XIX edycji konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, którego finał regionalny odbędzie się 16 czerwca 2019 r. w Parku Miejskim w Kielcach
Zapraszamy do udziału w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2019"Od stycznia 2019 roku weszły w życie dwie ustawy wprowadzające znaczące ułatwienia w produkcji żywności przez rolników w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD).
Rolniczy handel detaliczny na nowych zasadach od 2019 rokuŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach ogłasza nabór do udziału w konkursie pn.: „Piękne i bezpieczne gospodarstwo agroturystyczne".
Zapraszamy rolników do udziału w konkursie Piękne i Bezpieczne Gospodarstwo Agroturystyczne 2019Prozdrowotne właściwości soku z kiszonych buraków znane są od wieków. W medycynie ludowej produkty te stosowane były między innymi do łagodzenia dolegliwości związanych z infekcjami wirusowymi oraz bakteryjnymi, czy też problemami z trawieniem. Warto przygotowywać je i spożywać zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy to szczególnie powinniśmy dbać o odporność naszego organizmu.
Fermentowane lekarstwoMinisterstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako lider konsorcjum, wraz z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie O. Kraków, Uniwersytetem Jagiellońskim i Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie podpisało 5 grudnia 2018 roku umowę z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju na realizację projektu „Gospodarstwa opiekuńcze w rozwoju obszarów wiejskich wobec wyzwań demograficznych”, który będzie prowadzony w ramach strategicznego programu badań
Gospodarstwa opiekuńcze GROWID