Zbliżający się okres Świąt Bożego Narodzenia to niezwykle uroczy i wzruszający czas. Związane są z nim różne wierzenia powiązane z naturą, a w licznych praktykach obrzędowych i religijnych często wykorzystywane są zioła. Według dawnych wierzeń Wigilia to dzień, w którym z pomocą ziół można było zapewnić sobie zdrowie i dobre samopoczucie na cały rok.
Zioła i przyprawy w dawnych obrzędach i tradycji świątecznejW czwartek, 13 grudnia 2018 r. w siedzibie Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach odbyła się konferencja pn.: „Zwierzęta w gospodarstwie agroturystycznym jako element zwiększający atrakcyjność oferty turystycznej”. Wzięło w niej udział około 60 osób ze wszystkich powiatów województwa świętokrzyskiego, a wśród nich rolnicy, właściciele gospodarstw agroturystycznych, przedstawiciele ARiMR oraz
O zwierzętach w agroturystyce w teorii i praktyceW sobotę, 15 grudnia 2018 r. w godz.10-17 w Olejarni Zagłoby w Mikułowicach (Mikułowice 336, 28-100 Busko-Zdrój) odbędzie się Targ Świąteczny.
Targ Świąteczny w Olejarni Zagłoby w MikułowicachŚwieże soki przygotowane w wyciskarce wolnoobrotowej to samo zdrowie. Można powiedzieć, że to jedyna droga, aby dostarczyć naszemu organizmowi budulca najwyższej jakości.
Boom na świeżo wyciskane soki„Inkubator przetwórczy - dobry przykład prowadzenia przetwórstwa przez rolnika” to temat wyjazdowego seminarium, które odbyło się 8 i 9 listopada w powiecie sandomierskim. Wzięło w nim udział osiemnastu doradców ds. Rozwoju Obszarów Wiejskich Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. Szkolenie zostało zorganizowane przez Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu na zlecenie ŚODR, w ramach
Inkubator przetwórczy - dobry przykład prowadzenia przetwórstwa przez rolnikaŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza rolników prowadzących gospodarstwa agroturystyczne z terenu województwa świętokrzyskiego na konferencję pn.: „Zwierzęta w gospodarstwie agroturystycznym jako element zwiększający atrakcyjność oferty turystycznej"
Zapraszamy na konferencję pn.: „Zwierzęta w gospodarstwie agroturystycznym jako element zwiększający atrakcyjność oferty turystycznej”23 października br. w Tokarni w karczmie Kuźnia Smaków odbyło się wydarzenie promujące ofertę szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Impreza eventowa, nad którą patronat honorowy objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi została zrealizowana przez ŚODR Modliszewice w ramach projektu KSOW „Świętokrzyska Kuźnia Smaków - lokalna marka”. Wydarzenie przyciągnęło ponad 200 osób, smakoszy żywności tradycyjnej, w tym
Święto Świętokrzyskiej Kuźni Smaków w TokarniTechniki rękodzielnicze przeżywają dziś odrodzenie. Są one odstępstwem od produkowanych masowo chińskich, plastikowych ozdób lub upominków dostępnych niemal w każdym sklepie. Podukty wytworzone ręcznie stanowią niepowtarzalne kompozycje, a nawet mistyczne dzieła sztuki, które „posiadają duszę”.
Renesans form rękodzielniczychDziedzictwo kulturowe to zasób rzeczy nieruchomych i ruchomych wraz ze związanymi z nim wartościami duchowymi, zjawiskami historycznymi i obyczajowymi. To spuścizna książek, dzieł sztuki, zabytków historii i nauki, ale też przekazu ustnego, tradycji i muzyki ludowej.
„Ocalić od zapomnienia” - dziedzictwo kultury materialnej wsiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza na event pn. „Świętokrzyska Kuźnia Smaków - lokalna marka” promujący ofertę kulinarną Świętokrzyskiej Kuźni Smaków. Wydarzenie odbędzie się 23 października br. w godzinach 11.00 do 15.00 w Karczmie „Kuźnia Smaków” w Tokarni.
Zapraszamy na event promujący ofertę szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków