4 i 5 czerwca Komisja konkursowa odwiedziła i oceniła gospodarstwa agroturystyczne zakwalifikowane do finału wojewódzkiego XV edycji konkursu pn. „Piękne i bezpieczne gospodarstwo agroturystyczne”.
Konkurs „Piękne i bezpieczne gospodarstwo agroturystyczne” rozstrzygnięty27 czerwca 2018 roku w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie odbyło się seminarium pt.: „Produkcja żywności w gospodarstwach rolniczych w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD)”, w którym wzięli udział doradcy z Ośrodków Doradztwa Rolniczego z całego kraju.
W Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego dyskutowano na temat produkcji żywności wytwarzanej w gospodarstwachW dniach od 18 do 20 czerwca br. 27-osobowa grupa rolników, przetwórców, właścicieli gospodarstw agroturystycznych i przedsiębiorców branży gastronomicznej z powiatów skarżyskiego, koneckiego, włoszczowskiego, jędrzejowskiego i kazimierskiego wzięła udział w wyjeździe studyjnym nt. Kreowanie marki opartej na produkcie tradycyjnym i regionalnym na przykładzie doświadczeń podmiotów funkcjonujących w ramach szlaków kulinarnych
Dobre przykłady markowych produktów tradycyjnych województwa świętokrzyskiego i małopolskiegoOkres letni to czas kiedy spędzamy najwięcej czasu w ogrodzie. Wówczas ogród wypełniony jest bujną świeżą zielenią, gdzie kwitną różne rośliny a w powietrzu latają owady.
Ogród - przydomowe zaciszeKulminacja ludowego świętowania Nocy Świętojańskiej przypada na dzień świętego Jana Chrzciciela (24 czerwca) czyli moment przesilenia słonecznego. Wówczas w kalendarzu wypada najkrótsza noc i najdłuższy dzień.
Noc Świętojańska tuż, tuż…14 czerwca 2018 r. w Gospodarstwie Agroturystycznym „Pszczeli Dworek” w Dyminach odbył się Dzień Otwarty w Zagrodzie oraz konferencja nt. „Gospodarstwa edukacyjne i ich rola w rozwoju społeczno-gospodarczym wsi”.
Zajęcia edukacyjne w „Pszczelim Dworku” w DyminachW niedzielę, 10 czerwca, w Parku Miejskim w Kielcach odbył się Finał Regionalny XVIII Edycji Konkursu Ogólnopolskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” 2018. O tytuł najlepszego żywnościowego produktu regionalnego województwa świętokrzyskiego walczyło 56 wyrobów, a wszystkie wytwarzane są przez lokalnych przetwórców oraz koła gospodyń wiejskich.
Znamy świętokrzyskich laureatów konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki RegionówO wyjątkowych zaletach lnu dla zdrowia i urody decydują jego drobne i lśniące nasiona - siemię lniane. Len ma unikatowe wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Pomimo tego, że jest to produkt roślinny, to obfituje on w wielonasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3. Siemię lniane zawiera błonnik, witaminę E, cynk, żelazo, lecytynę. Dzięki temu obniża poziom cholesterolu we krwi i ogranicza wchłanianie glukozy w
Prozdrowotne właściwości lnuMogłoby się wydawać, że zielony jęczmień jest po prostu kolejnym „hitem” - wytworem dzisiejszych czasów, który promowany jest przez producentów w celu zapewnienia sobie zysków. Okazuje się jednak, że odkrywamy naturę na nowo. Młody jęczmień już od tysięcy lat znany jest ze swoich odżywczych właściwości.
Eliksir młodości, czyli młodość z natury… co wiemy o zielonym jęczmieniu?Zapraszamy na finał wojewódzki XVIII edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo -Smaki Regionów" na najlepszy regionalny produkt żywnościowy województwa świętokrzyskiego.
Zapraszamy na finał wojewódzki XVIII edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"