Przez długi czas w Polsce jarmuż postrzegany był jedynie jako roślina ozdobna. Obecnie znajduje coraz szersze zastosowanie w świecie kulinarnym, gdyż ma wiele właściwości zdrowotnych. Jarmuż doceniany jest głównie za działanie przeciwutleniające. Zawiera minerały, które wzmacniają kości, chronią przed niedokrwistością oraz pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego, serca i mięśni. Jest cennym warzywem, które wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne.
Jarmuż to odmiana kapusty posiadająca zielone, sztywne i karbowane liście. Odznacza się wysoką wartością odżywczą i wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Zapewnia właściwą kondycję skóry i włosów, a w kuchni jest doskonałym składnikiem zielonych koktajli. Ma doskonały wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku, zapobiegając zwyrodnieniu plamki żółtej. Jarmuż można wykorzystywać do jajecznicy, sałatek, dań mięsnych, gulaszy, zup czy też zapiekanek i pesto.
Składniki:
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Liście jarmużu należy umyć, oderwać od twardej łodygi i umieścić w misce, a następnie doprawić solą i polać oliwą. Wszystko wymieszać.Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nią liście jarmużu, zachowując odstępy. Wstawić do piekarnika i piec przez około 10 minut.
Składniki:
Przygotowanie:
Liście jarmużu oderwać od łodygi i umyć. Następnie włożyć do pojemnika i wlać sok. Wszystkie składniki należy zblendować, aby napój miał gładką konsystencję. Można do smaku dodać ½ banana i również zblendować. Spożywać świeżo po przygotowaniu.
Składniki:
Przygotowanie:
Liście jarmużu należy oderwać od łodygi i opłukać. Włożyć do pojemnika. Następnie dodać czosnek, pokruszyć parmezan, oliwę i do smaku po szczypcie soli morskiej i pieprzu. Wszystko należy zmiksować na pesto. Jeśli będzie zbyt gęste, można dolać odrobię oliwy lub wody.
Składniki:
Przygotowanie:
Jarmuż należy umyć, włożyć do wrzącej osolonej wody i ugotować. Następnie należy go odcedzić i posiekać. Do jarmużu należy dodać ugotowane jajka, posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę ogórki i pomidor. Wszystkie składniki należy wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i skropić oliwą, a następnie polać śmietaną.
Halina Szymańska