Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Zdrowie i styl życia

Znaleziono wiadomości: 27.

  • Żyj zdrowo - spożywaj cuda z ula 2022-05-16

    Żyj zdrowo - spożywaj cuda z ula

    Pyszny, słodki, ale jaki jeszcze jest miód?

    Żyj zdrowo - spożywaj cuda z ula
  • Domowe syropy - przepis na zdrowie 2022-02-21

    Domowe syropy - przepis na zdrowie

    Dlaczego powinniśmy korzystać z tego, co daje nam matka natura? Odpowiedź jest banalnie prosta - w naturalnych składnikach tkwi największa moc i to właśnie one są najlepiej przyswajane przez nasz organizm. Najlepsze jest to, co najmniej przetworzone. Suplementy diety oraz leki, po które sięgamy to bardzo często sztuczne produkty.

    Domowe syropy - przepis na zdrowie
  • Owies - niezwykle cenny dla zdrowia 2021-04-23

    Owies - niezwykle cenny dla zdrowia

    Owies zyskuje coraz większe uznanie wśród dietetyków i propagatorów zdrowego odżywiania. Rośnie też produkcja różnego rodzaju przetworów owsianych: płatków, musli, ciastek - jest także mleko owsiane. Owies zaliczany jest do żywności funkcjonalnej - to znaczy takiej, która ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Oto jego zalety.

    Owies - niezwykle cenny dla zdrowia
  • Groch - cenne źródło witamin, minerałów i bia 2021-04-14

    Groch - cenne źródło witamin, minerałów i białka

    Groch jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Znany był już 7 tys. lat p.n.e., na co wskazują odkryte przez archeologów pozostałości po pradawnych osadach ludzkich. Do Europy trafił z terenów Bliskiego Wschodu, tak jak inne rośliny strączkowe - ciecierzyca, fasola, soja i bób.

    Groch - cenne źródło witamin, minerałów i białka
  • Olej rzepakowy i jego właściwości zdrowotne 2021-02-19

    Olej rzepakowy i jego właściwości zdrowotne

    Olej rzepakowy, ze względu na swoje liczne właściwości, znalazł szerokie zastosowanie zarówno w medycynie, jak i kosmetyce, czy kuchni. Od wieków używano go jako produktu jadalnego. Od niedawna znajduje zastosowanie także jako nośnik energii - biopaliwo.

    Olej rzepakowy i jego właściwości zdrowotne
  • Mleczko pszczele - nie tylko dla królowej 2021-02-08

    Mleczko pszczele - nie tylko dla królowej

    W medycynie ludowej mleczko pszczele stosowane jest od pokoleń jako środek odżywczy i regenerujący organizm. Posiada ono cenne wartości odżywcze i zdrowotne. Wspomaga leczenie i może być stosowane profilaktycznie w zapobieganiu rozwojowi wielu chorób -  często związanych z rozwojem cywilizacji, zanieczyszczeniem środowiska, czy złym odżywianiem.

    Mleczko pszczele - nie tylko dla królowej
  • „Polska Wieś Smakuje” - konkurs dla rolniczek 2021-01-05

    „Polska Wieś Smakuje” - konkurs dla rolniczek, rolników i KGW rozstrzygnięty

    W konkursie mógł wziąć udział każdy rolnik indywidualny kultywujący zgłaszaną praktykę kulinarną przez okres min. 3 lat i wszystkie zarejestrowane koła gospodyń wiejskich z całej Polski.

    „Polska Wieś Smakuje” - konkurs dla rolniczek, rolników i KGW rozstrzygnięty
  • Podróż kulinarna po regionie starachowickim 2020-12-09

    Podróż kulinarna po regionie starachowickim

    Zróżnicowane położenie i warunki przyrodnicze odegrały ważną rolę w kształtowaniu codziennej diety i preferencji kulinarnych mieszkańców powiatu.

    Podróż kulinarna po regionie starachowickim
  • Soczewica cennym źródłem białka 2020-12-07

    Soczewica cennym źródłem białka

    Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Znana była na Bliskim Wschodzie już 7,5 tys. lat p.n.e. Około 3 tys. lat przed naszą erą trafiła do Europy. Najczęściej uprawia się ją w Hiszpanii, Francji i Niemczech.

    Soczewica cennym źródłem białka
  • Do ula po zdrowie 2020-12-02

    Do ula po zdrowie

    Apiterapia to metoda lecznicza zaliczana m. in. do medycyny niekonwencjonalnej, ziołolecznictwa i szerzej do naturopatii, wykorzystująca miód, pierzgę, kit pszczeli, mleczko pszczele, a nawet jad.

    Do ula po zdrowie
do góry