O wyjątkowych zaletach lnu dla zdrowia i urody decydują jego drobne i lśniące nasiona - siemię lniane. Len ma unikatowe wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Pomimo tego, że jest to produkt roślinny, to obfituje on w wielonasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3. Siemię lniane zawiera błonnik, witaminę E, cynk, żelazo, lecytynę. Dzięki temu obniża poziom cholesterolu we krwi i ogranicza wchłanianie glukozy w
Prozdrowotne właściwości lnuMogłoby się wydawać, że zielony jęczmień jest po prostu kolejnym „hitem” - wytworem dzisiejszych czasów, który promowany jest przez producentów w celu zapewnienia sobie zysków. Okazuje się jednak, że odkrywamy naturę na nowo. Młody jęczmień już od tysięcy lat znany jest ze swoich odżywczych właściwości.
Eliksir młodości, czyli młodość z natury… co wiemy o zielonym jęczmieniu?Pomidory są bardzo smaczne, a ponadto mają cenne walory prozdrowotne. Warto jeść pomidory, bo zawierają likopen - to organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym, który nadaje intensywną czerwoną barwę. Pomidory bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie, gdyż zawierają bogate źródła potasu, który z kolei obniża ciśnienie tętnicze krwi.
Zdrowie z pomidoraProdukty wytwarzane przez pszczoły są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Wzmacniają serce, koją nerwy i poprawiają koncentrację.
Miód i inne produkty pszczeleŚwieże daktyle Medjool to najprawdopodobniej najzdrowsze owoce na świecie. Od kilkunastu lat są obowiązkowym elementem w diecie zawodowych sportowców. Zawierają potężne źródło naturalnej energii i 15 minerałów. Są bardzo zdrowe i pomagają zwiększyć odporność organizmu jak żaden inny owoc, ale mało kto wie że wspomagają nasz organizm w profilaktyce przeciwnowotworowej.
Właściwości prozdrowotne świeżych daktyli MedjoolStosując przyprawy możemy różnicować smak i zapach potraw urozmaicając w ten sposób jadłospis. Świeże przyprawy (nać pietruszki, koperek, czosnek) podnoszą wartość odżywczą pożywienia poprzez wzbogacenie go w witaminy i składniki mineralne. Niektóre przyprawy mogą służyć jako środki przedłużające trwałość produktów żywnościowych.
Charakterystyka i zastosowanie przypraw warzywnychWiosenne przesilenie oraz nadmiar obowiązków u wielu osób skutkuje spadkiem energii, złym samopoczuciem i niechęcią do świata. Zioła są najlepszymi znanymi przyprawami poprawiającymi smak i zapach jedzenia, a dodatkowo poprawiają stan naszego zdrowia.
Na poprawę nastroju - zioła