Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Zdrowie i styl życia

Znaleziono wiadomości: 27.

  • Właściwości prozdrowotne miodów 2020-10-21

    Właściwości prozdrowotne miodów

    Miód pszczeli należy do grupy produktów spożywczych naturalnego pochodzenia. Charakteryzuje się licznymi właściwościami odżywczymi i leczniczymi.

    Właściwości prozdrowotne miodów
  • Agroturystyka kwalifikowana - innowacyjna forma wy 2020-08-13

    Agroturystyka kwalifikowana - innowacyjna forma wypoczynku

    Wzrost zainteresowania agroturystyką kwalifikowaną w Polsce jest spowodowany modą na aktywne formy wypoczynku. Turystyka kwalifikowana to forma turystyki, która wymaga specjalnego przygotowania i wyposażenia w specjalistyczny sprzęt. Nastwiona jest ona na wypoczynek i rekreację, a także doskonalenie sprawności ruchowej, wydolności fizycznej i zdrowia oraz wszechstronne poznanie kraju. „Turysta kwalifikowany” to osoba zainteresowana

    Agroturystyka kwalifikowana - innowacyjna forma wypoczynku
  • „Wielkanoc, jakiej nie było” 2020-04-03

    „Wielkanoc, jakiej nie było”

    Takie i podobne tytuły coraz częściej można znaleźć przeglądając strony internetowe poświęcone świętom wielkanocnym. Nikt nie myśli o pieczeniu mięs i wędzeniu szynek, babach i mazurkach czy faszerowanych jajach. O lanym poniedziałku nie wspomnę.

    „Wielkanoc, jakiej nie było”
  • Fermentowane lekarstwo 2019-02-18

    Fermentowane lekarstwo

    Prozdrowotne właściwości soku z kiszonych buraków znane są od wieków. W medycynie ludowej produkty te stosowane były między innymi do łagodzenia dolegliwości związanych z infekcjami wirusowymi oraz bakteryjnymi, czy też problemami z trawieniem. Warto przygotowywać je i spożywać zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy to szczególnie powinniśmy dbać o odporność naszego organizmu.

    Fermentowane lekarstwo
  • Boom na świeżo wyciskane soki 2018-11-20

    Boom na świeżo wyciskane soki

    Świeże soki przygotowane w wyciskarce wolnoobrotowej to samo zdrowie. Można powiedzieć, że to jedyna droga, aby dostarczyć naszemu organizmowi budulca najwyższej jakości.

    Boom na świeżo wyciskane soki
  • Prozdrowotne walory mięsa owczego 2018-11-15

    Prozdrowotne walory mięsa owczego

    Baranina i jagnięcina wyróżniają się cennymi wartościami odżywczymi, atrakcyjnym smakiem oraz prozdrowotnym działaniem na organizm.

    Prozdrowotne walory mięsa owczego
  • Jarmuż dla zdrowia i urody 2018-09-27

    Jarmuż dla zdrowia i urody

    Przez długi czas w Polsce roślina ta była traktowana jedynie jako roślina ozdobna. Obecnie znajduje coraz szersze zastosowanie w świecie kulinarnym, gdyż ma wiele właściwości zdrowotnych

    Jarmuż dla zdrowia i urody
  • Epidemia naszych czasów - choroby dietozależne 2018-08-28

    Epidemia naszych czasów - choroby dietozależne

    Szacuje się, że wadliwe, czyli zarówno niedoborowe jak i nadmierne oraz jednostronne żywienie jest przyczyną ponad 80 różnych chorób. W konsekwencji ponad 12 milionów Polaków cierpi na różne schorzenia spowodowane złą dietą.

    Epidemia naszych czasów - choroby dietozależne
  • Suszone przysmaki 2018-08-27

    Suszone przysmaki

    Jedną z najstarszych metod konserwowania żywności jest suszenie. Dzięki obniżeniu zawartości wody w warzywach, owocach a także grzybach, możemy na dłużej zachować ich smak, zapach i aromat.

    Suszone przysmaki
  • Sierpień - czas na domowe przetwory 2018-08-01

    Sierpień - czas na domowe przetwory

    Miesiące lipiec oraz sierpień to szczyt sezonu warzywno-owocowego. Warto więc skorzystać z obfitości dóbr, jakie dała natura i przygotować różne przetwory.

    Sierpień - czas na domowe przetwory
do góry