Miód pszczeli należy do grupy produktów spożywczych naturalnego pochodzenia. Charakteryzuje się licznymi właściwościami odżywczymi i leczniczymi.
Właściwości prozdrowotne miodówWzrost zainteresowania agroturystyką kwalifikowaną w Polsce jest spowodowany modą na aktywne formy wypoczynku. Turystyka kwalifikowana to forma turystyki, która wymaga specjalnego przygotowania i wyposażenia w specjalistyczny sprzęt. Nastwiona jest ona na wypoczynek i rekreację, a także doskonalenie sprawności ruchowej, wydolności fizycznej i zdrowia oraz wszechstronne poznanie kraju. „Turysta kwalifikowany” to osoba zainteresowana
Agroturystyka kwalifikowana - innowacyjna forma wypoczynkuTakie i podobne tytuły coraz częściej można znaleźć przeglądając strony internetowe poświęcone świętom wielkanocnym. Nikt nie myśli o pieczeniu mięs i wędzeniu szynek, babach i mazurkach czy faszerowanych jajach. O lanym poniedziałku nie wspomnę.
„Wielkanoc, jakiej nie było”Prozdrowotne właściwości soku z kiszonych buraków znane są od wieków. W medycynie ludowej produkty te stosowane były między innymi do łagodzenia dolegliwości związanych z infekcjami wirusowymi oraz bakteryjnymi, czy też problemami z trawieniem. Warto przygotowywać je i spożywać zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy to szczególnie powinniśmy dbać o odporność naszego organizmu.
Fermentowane lekarstwoŚwieże soki przygotowane w wyciskarce wolnoobrotowej to samo zdrowie. Można powiedzieć, że to jedyna droga, aby dostarczyć naszemu organizmowi budulca najwyższej jakości.
Boom na świeżo wyciskane sokiBaranina i jagnięcina wyróżniają się cennymi wartościami odżywczymi, atrakcyjnym smakiem oraz prozdrowotnym działaniem na organizm.
Prozdrowotne walory mięsa owczegoPrzez długi czas w Polsce roślina ta była traktowana jedynie jako roślina ozdobna. Obecnie znajduje coraz szersze zastosowanie w świecie kulinarnym, gdyż ma wiele właściwości zdrowotnych
Jarmuż dla zdrowia i urodySzacuje się, że wadliwe, czyli zarówno niedoborowe jak i nadmierne oraz jednostronne żywienie jest przyczyną ponad 80 różnych chorób. W konsekwencji ponad 12 milionów Polaków cierpi na różne schorzenia spowodowane złą dietą.
Epidemia naszych czasów - choroby dietozależneJedną z najstarszych metod konserwowania żywności jest suszenie. Dzięki obniżeniu zawartości wody w warzywach, owocach a także grzybach, możemy na dłużej zachować ich smak, zapach i aromat.
Suszone przysmakiMiesiące lipiec oraz sierpień to szczyt sezonu warzywno-owocowego. Warto więc skorzystać z obfitości dóbr, jakie dała natura i przygotować różne przetwory.
Sierpień - czas na domowe przetwory