Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje i porady/Ekonomika/PROW 2014-2020/Kluby 4H Groszki i Kraski na warsztatach kulinarnych w VILLI AROMAT we Włoszczowie

Kluby 4H Groszki i Kraski na warsztatach kulinarnych w VILLI AROMAT we Włoszczowie

2017-03-09

Przyrządzanie potraw sprawia dzieciom wiele przyjemności i może być wspaniałą zabawą. Dla dzieci była to pełna niespodzianek podróż kulinarna po Polsce i świecie, podczas której poznali rodzime oraz egzotyczne smakołyki i potrawy. Na początku spotkania szef kuchni wprowadził dzieci w niezwykłą podróż do Azji opowiadającą o tym w jaki sposób uprawiany jest ryż. Opowiadał o właściwościach zdrowotnych tej rośliny oraz w jaki sposób najczęściej można ją wykorzystać w kuchni. Zaprezentował różne gatunki ryżu jakich najczęściej używa podczas swojej codziennej pracy tj. ryż biały, jaśminowy, dziki, ryż do sushi, do risotto. Dzieci z wielkim zainteresowaniem i ciekawością dotykały, oglądały, wąchały i próbowały. Następnie pod bacznym okiem szefa dzieci własnoręcznie obierały i kroiły owoce, które zostały wykorzystane do zdrowych deserów. Paweł Wójcik podczas warsztatów przygotował trzy zdrowe desery na bazie ryżu. Do każdego wykorzystał inne składniki, co sprawiło, że były one nie tylko smaczne, kolorowe, ale przede wszystkim zdrowe i powinny stać się nieodłącznym elementem diety każdego dziecka. Prawdziwą rewelacją dziecięcych gustów stał się deser wykonany z musli ryżowego przekładanego chrupkami ryżowymi z gorącą truskawką i owocem fisalisu. Po pysznym i sytym posiłku przyszedł czas na sprawdzenie zdobytej wiedzy. Każde dziecko miało swoją szansę na zdobycie cennej nagrody ufundowanej przez Zespół „Villi Aromat”. Mimo tego, iż rywalizacja między dziećmi była duża to okazało się ,że wszyscy z tej konkurencji wyszli zwycięsko i każdy wrócił do domu z nagrodą. Z dużą powagą, zaangażowaniem oraz starannością i dokładnością dzieci wykonywały polecenia kelnerek dotyczących prawidłowego nakrywania do stołu, poznały zasady kulturalnego spożywania posiłków, uczyły się składać serwetki dekoracyjne. Poznały znaczenie oraz pochodzenie zwrotu savoir vivre.

Na zakończenie tej niezwykłej przygody kulinarnej pani przewodnik zaprosiła dzieci na wycieczkę po Villi Aromat oglądając część hotelową, sale bankietowe przeznaczone na różnorodne uroczystości na twarzach dzieci widać było zachwyt i uśmiech. Urzeczeni dekoracją wnętrza głośno wypowiadali swoje marzenie o powrocie tutaj już z rodzicami.

Serdecznie dziękujemy całemu zespołowi VILLI AROMAT we Włoszczowie za merytoryczne i pełne niezwykłych doznań podjęcie jakże ważnego tematu propagowania zdrowego stylu życia wśród najmłodszych.

Małgorzata Knap i Małgorzata Łata

udostępnij
do góry