Warunki pozwalające na uznanie działalności za marginalną, lokalną i ograniczoną - w tym zakres i obszar produkcji, wielkość dostaw produktów pochodzenia zwierzęcego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego - zostały określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 marca 2016 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej. Rozporządzenie to wskazuje również niektóre dodatkowe wymagania weterynaryjne, jakie powinny być spełnione przy prowadzeniu tego rodzaju działalności (poza wymaganiami określonymi w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych).
MLO jest działalnością przetwórczą i obejmuje wyłącznie produkty pochodzenia zwierzęcego.
W ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej można prowadzić:
Zasięg terytorialny działalności prowadzonej w ramach MLO
Miejsca produkcji lub miejsca sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego oraz zakłady prowadzące handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego, do których następuje dostawa ograniczone są do obszaru jednego województwa lub powiatów sąsiadujących z tym województwem, które są położone na obszarze innych województw.
Rejestracja działalności MLO
W celu rejestracji zakładu do prowadzenia tego rodzaju działalności należy zgłosić się do właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii.
Format | Nazwa pliku | Data publikacji | Rozmiar | Pobierz |
---|---|---|---|---|
Wymagania weterynaryjne dla prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego w ramach działalności MLO | 2019-07-10 13:59 | 707,65KB | pobierz plik: Wymagania weterynaryjne dla prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego w ramach działalności MLO | |
Rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej | 2018-07-16 07:53 | 113,23KB | pobierz plik: Rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej |